Καιρός: Άνοιξαν οι ουρανοί στα παράλια της Λάρισας

Χαλαζόπτωση και πλημμυρισμένοι δρόμοι - Ο καύσωνας έδωσε τη θέση του στις βροχές.

Με έντονη βροχόπτωση ξύπνησε σήμερα η Αγιά στα παράλια της Λάρισας, με τον καιρό να αλλάζει πρόσωπο μετά τον καύσωνα των τελευταίων ημερών.

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι ουρανοί στην περιοχή ενώ σε κάποιες περιοχές υπήρξε και χαλαζόπτωση. Μάλιστα τμήμα του δρόμου Λάρισας – Αγιάς πλημμύρισε αναφέρει το onlarissa.gr.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς Τάσο Κωστούλα, η χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε μήλα, αχλάδια, ροδάκινα στο Βαθύρεμα, τα Καλύβια και τους Νερόμυλους. Επίσης από τη σφοδρότητα των ανέμων που σάρωσαν την περιοχή έσπασε πλάτανος στο δρόμο Αγιάς-Νερομύλων.

Σήμερα στη Θεσσαλία, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Τι είναι οι θερμικές καταιγίδες

«Από Τρίτη σιγά σιγά και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί ο υδράργυρος. Θα σημαίνει το τέλος του καύσωνα μετά από 15-16 ημέρες και βεβαίως θα κάνουν την εμφάνισή τους οι θερμικές καταιγίδες. Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι σιγά σιγά και δειλά δειλά να ξανανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε επίπεδο ισχυρού καύσωνα, σε θερμοκρασίες κοντά στους 36-38 βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο.

Οι θερμικές καταιγίδες είναι καταιγίδες που δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα. Συνήθως συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια και να ανεβαίνει προς τα πάνω, καθώς είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο αέρα που βρίσκεται ψηλότερα.

Καθώς ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα. Αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, τα σύννεφα μπορούν να εξελιχθούν σε καταιγίδες, συνήθως σύντομης διάρκειας. Μπορεί ωστόσο να είναι πολύ έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.