Με έντονη βροχόπτωση ξύπνησε σήμερα η Αγιά στα παράλια της Λάρισας, με τον καιρό να αλλάζει πρόσωπο μετά τον καύσωνα των τελευταίων ημερών.

Στις 8 το πρωί άνοιξαν οι ουρανοί στην περιοχή ενώ σε κάποιες περιοχές υπήρξε και χαλαζόπτωση. Μάλιστα τμήμα του δρόμου Λάρισας – Αγιάς πλημμύρισε αναφέρει το onlarissa.gr.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς Τάσο Κωστούλα, η χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε μήλα, αχλάδια, ροδάκινα στο Βαθύρεμα, τα Καλύβια και τους Νερόμυλους. Επίσης από τη σφοδρότητα των ανέμων που σάρωσαν την περιοχή έσπασε πλάτανος στο δρόμο Αγιάς-Νερομύλων.

Σήμερα στη Θεσσαλία, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Τι είναι οι θερμικές καταιγίδες

«Από Τρίτη σιγά σιγά και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί ο υδράργυρος. Θα σημαίνει το τέλος του καύσωνα μετά από 15-16 ημέρες και βεβαίως θα κάνουν την εμφάνισή τους οι θερμικές καταιγίδες. Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι σιγά σιγά και δειλά δειλά να ξανανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε επίπεδο ισχυρού καύσωνα, σε θερμοκρασίες κοντά στους 36-38 βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο.

Οι θερμικές καταιγίδες είναι καταιγίδες που δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα. Συνήθως συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια και να ανεβαίνει προς τα πάνω, καθώς είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο αέρα που βρίσκεται ψηλότερα.

Καθώς ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα. Αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, τα σύννεφα μπορούν να εξελιχθούν σε καταιγίδες, συνήθως σύντομης διάρκειας. Μπορεί ωστόσο να είναι πολύ έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι.