Στην πρότασή του που περιγράφεται στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους βουλευτές, τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, ο κ Δανιηλίδης χαρακτηρίζει μονόδρομο την άμεση μετεγκατάσταση της ΔΕΘ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, «έτσι ώστε εκεί που βρίσκεται τώρα ένα έκτρωμα που δεν ταιριάζει με την ιστορία και την αισθητική της να δημιουργηθεί ένα Μητροπολιτικό Πράσινο πάρκο. Είναι η μόνη ξεκάθαρη πρόταση και η μοναδική ελπίδα για τη Θεσσαλονίκη. Απαιτούμε την άμεση μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά με την παράλληλη κατεδάφιση όλων των κτισμάτων που συναποτελούν το εκθεσιακό κέντρο πέραν αυτών που είναι διατηρητέα. Άλλωστε η πλειονότητα των κτιρίων προσβάλλουν με την αισθητική τους την ιστορία της πόλης».
Υπενθυμίζεται πως η μεταφορά της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υποστηρίζεται και από άλλους δημάρχους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Από την άλλη, ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες του CityHub, επιμένει σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση που αφενός εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου με πυκνή φύτευση, ελεύθερου και προσβάσιμου σε όλους και αφετέρου θα αναβαθμίσει τον διεθνή εκθεσιακό μας φορέα, καθιστώντας τον κορυφαίο αναπτυξιακό βραχίονα της πόλης.
«Η εικόνα της ΔΕΘ σήμερα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν τιμά την πόλη. Οφείλει να δώσει το ταχύτερο δυνατό τη θέση της σε ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο. Η πόλη και οι αυξημένες ανάγκες της επιτάσσουν, οι λύσεις που θα προκριθούν για τη νέα ΔΕΘ να προχωρήσουν άμεσα και να μην παραπεμφθούν στις καλένδες», αναφέρουν πηγές του δήμου.
Έτσι, μεταξύ των προτάσεων της δημοτικής Αρχής Θεσσαλονίκης που έχουν γίνει αποδεκτές είναι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, τουλάχιστον 100 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα της ΔΕΘ, με πυκνή φύτευση, τουλάχιστον 4.000 δέντρων και με έντονο το στοιχείο του νερού (κατασκευή λίμνης), ώστε σε συνδυασμό με τα πάρκα της ΧΑΝΘ και του Λευκού Πύργου να συγκροτήσουν τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης μετά το Σέιχ Σου.
Παράλληλα, προκρίνεται η δημιουργία στο βόρειο τμήμα της ΔΕΘ νέου πάρκου έκτασης 12-14 στρεμμάτων στους χώρους της Αγίας Φωτεινής, έκτασης που γίνονται διεκδικήσεις να αποδοθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, την τμηματική παραχώρηση των εκτάσεων του Γ’ Σώματος Στρατού για την αξιοποίησή τους ως χώρο πρασίνου. «Για τα δύο αυτά θέματα έχουμε ήδη αποσπάσει τη δέσμευση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι θα προχωρήσουν», τονίζουν στελέχη του δήμου.
Η μείωση του ποσοστού κάλυψης στην προς δόμηση επιφάνεια κατά 4 έως 6 στρέμματα για την εξοικονόμηση των απαραίτητων χώρων πρασίνου και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η απουσία περίφραξης στους χώρους της ΔΕΘ, ώστε να αποτελεί έναν ανοιχτό για τους πολίτες δημόσιο χώρο και η δημιουργία 1.500-2.000 θέσεων στάθμευσης και η φύτευση δέντρων πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης που θα κατασκευαστεί είναι μερικές από τις προτάσεις που έχουν εγκριθεί.
Τέλος, σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης, κρίσιμη είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΘ. «Η ιδιοκτησία και η διαχείριση του Εκθεσιακού φορέα θα πρέπει να ανήκουν στην Πολιτεία και στους φορείς της πόλης».