Τον Μάϊο του 2022 ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε αυτή την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο. Εκεί συνάντησε, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία μάλιστα προέδρευσε της συνεδρίασης.

Αμέσως μετά η Καμάλα ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό αυτό το μήνυμα: «Σήμερα προήδρευσα μιας κοινής συνεδρίασης στο Κογκρέσο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ισχυροί και γίνονται ακόμα ισχυρότεροι κάθε ημέρα».

Η πρώτη όμως τους συνάντηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2022 στο Μόναχο στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της Ουκρανίας και η ανησυχία για πόλεμο με τη Ρωσία, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης. Και οι δυο τους φορούσαν μάσκες, λόγω της πανδημίας. Στις συνομιλίες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενημέρωσε την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο για την πρόθεσή του να φέρει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ και κατέληξε: «Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους».

Η Καμάλα έδειξε ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το παράπονο της Κάμαλα

Αλλά η Κάμαλα είχε τότε και κάποια παράπονα από τον ελληνική κυβέρνηση: Ποια ήταν αυτά; Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας, είχαν απασχολήσει με αρνητικό πρόσημο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠA Kαμάλα Χάρις στο Μόναχο. Δυστυχώς οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη παραμένουν.