Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του θρυλικού περιοδικού «ΒΑΒΕΛ», Γιώργος Σιούνας, όπως έκανε γνωστό, με ανάρτησή του στο Facebook ο Στάθης Δρογώσης.

«Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή ο μυθικός Γιώργος Σιούνας. Ο ιδρυτής και η ψυχή του πιο σημαντικού ελληνικού εντύπου. Της ΒΑΒΕΛ! Ένα περιοδικό που ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του. Η Βαβέλ μάς όρισε. Μας άνοιξε τους ορίζοντες! Αυτός ο άνθρωπος λόγω σεμνότητας έμεινε σχεδόν άγνωστος. Του χρωστάμε πολλά! Κουράγιο στην οικογένειά του και στην μικρή του κόρη. Θα μας κοροϊδεύει από το υπερπέραν μαζί με τους τεράστιους καλλλιτεχνες που μας σύστησε!» έγραψε.

Το περιοδικό ΒΑΒΕΛ

Η Βαβέλ ήταν ελληνικό μηνιαίο περιοδικό κόμικς που κυκλοφόρησε από τον Φεβρουάριο του 1981 μέχρι τον Ιούνιο του 2008.

Ο συμβολισμός του τίτλου του περιοδικού παρέπεμπε σε μια ισότιμη συνάντηση ανθρώπων ετερόκλητων ως προς τις ιδέες και τα καλλιτεχνικά τους ενδιαφέροντα. Δημιουργήθηκε με πρότυπο το ιταλικό Linus, ενώ συνέχιζε το πείραμα του βραχύβιου περιοδικού Κολούμπρα που είχε προηγηθεί με ανάλογη θεματική.

Αν και τυπικά μηνιαίο, αναφέρει η Wikipedia, στους 324 μήνες κυκλοφορίας του εξέδωσε μόλις 246 τεύχη. Οι εκδότες των πρώτων 43 τευχών ήταν οι Γιώργος Μπαζίνας, Σταύρος Τσελεμέγκος και Νίκη Τζούδα. Η τελευταία ήταν εκδότρια και για τα υπόλοιπα τεύχη. Πολύ σημαντικό πρόσωπο του περιοδικού ήταν και ο Γιώργος Σιούνας, ο οποίος εισήλθε στα πράγματα το 1985.

Η Νίκη Τζούδα

Το φθινόπωρο του 1996, της 15ης επετείου από την πρώτη κυκλοφορία της Βαβέλ, διοργανώθηκε το πρώτο φεστιβάλ της στην Τεχνόπολη. Ακολούθησαν άλλα δεκατρία φεστιβάλ, το τελευταίο εκ των οποίων διοργανώθηκε στη Διπλάρειο Σχολή. Η ιδέα για την διοργάνωση φεστιβάλ υπήρχε από το 1992, αλλά υπήρχε αρχικά δυσκολία στην εξασφάλιση χορηγών.