Πλούσιες σε ειδησεογραφία θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για τον τραπεζικό κλάδο, επισφραγίζοντας την επιστροφή του σε πλήρη κανονικότητα για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 2000.
Το επόμενο τριήμερο είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων των Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι θα κληθούν να επικυρώσουν τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της περυσινής χρήσης μετά από 16 πέτρινα χρόνια, σε συνέχεια της αντίστοιχης απόφασης της Τράπεζας Πειραιώς στα τέλη Ιουνίου.
Μέχρι την Παρασκευή επίσης θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, η συγχώνευση των οποίων θα οδηγήσει στη δημιουργία του πέμπτου μεγαλύτερου πόλου στο εγχώριο σύστημα.
Θα ανοίξει με τον τρόπο αυτό ο δρόμος για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, τη συγχώνευσή τους και την αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
Ως αποτέλεσμα, από τα τέλη του 2024 συνολικά 6 πιστωτικά ιδρύματα, τα συστημικά, η Optima Bank και το νέο ενοποιημένο σχήμα, θα είναι απολύτως καθαρά από κόκκινα δάνεια και με επαρκή κεφάλαια/ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Τα αποτελέσματα
Θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών και οι επικαιροποιημένες κατά πάσα πιθανότητα εκτιμήσεις τους για την πορεία των μεγεθών τους έως και το 2026.
Οι όποιες αναθεωρήσεις θα γίνουν, υπό το πρίσμα των προβλέψεων για την πορεία του κόστους δανεισμού στη ζώνη του ευρώ την επόμενη διετία.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα. Ωστόσο, η επικεφαλής της Ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το Σεπτέμβριο.
Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι μέσα στη χρονιά θα αποφασιστούν δύο περικοπές των ευρωπαϊκών παρεμβατικών δεικτών, συνολικού ύψους 50 μονάδων βάσης.
Δεδομένης της αναπόφευκτης, λόγω αυτής της εξέλιξης, μείωσης των καθαρών επιτοκιακών εσόδων από τα υφιστάμενα υπόλοιπα χορηγήσεων, οι τραπεζικές διοικήσεις καλούνται να πείσουν τους επενδυτές ότι θα πιάσουν τους στόχους για την κερδοφορία της περιόδου 2024 – 2026.
Τα σχέδια για κέρδη
Ο σχεδιασμός τους προβλέπει τη διατήρηση του καθαρού αποτελέσματος στα πολυετή υψηλά της τελευταίας διετίας, ως εξής:
- Επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης
Η μείωση του κόστους χρήματος θα επιτρέψει στις τράπεζες να λανσάρουν χρηματοδοτικές λύσεις με χαμηλότερα επιτόκια, με στόχο να ενισχυθεί η ζήτηση στην αγορά.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το αναμενόμενο ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης των υπολοίπων τους στις χορηγήσεις.
Αναμφίβολα οι εκτιμήσεις για την πορεία των εκταμιεύσεων στην επιχειρηματική πίστη είναι θετικότερες.
Από την άλλη, στα δάνεια λιανικής το ενδιαφέρον παραμένει σε γενικές γραμμές υποτονικό και μένει να φανεί εάν οι μειώσεις των επιτοκίων θα αντιστρέψουν το κλίμα.
- Μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας από τις αγορές
Οι τελευταίες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων συστημικών ομίλων και η επιστροφή τους στην επενδυτική κατηγορία από ορισμένους οίκους αξιολόγησης, συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους από τις αγορές και στη διεύρυνση της επενδυτικής τους βάσης.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην καθαρή τους κερδοφορία, καθώς θα μειώσει μεταξύ άλλων τα έξοδα για τόκους από τις εκδόσεις ομολόγων που είναι υποχρεωμένες να υλοποιήσουν οι τράπεζες μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2026.
Επίσης, θα βοηθήσει για την αντικατάσταση ή ανανέωση πιο ακριβών τίτλων που είχαν εκδοθεί τα προηγούμενα χρόνια.
- Ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες
Μεγάλες προσδοκίες υπάρχουν στις διοικήσεις των τραπεζών για περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες.
Η εστίαση δίνεται στα επενδυτικά και τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα, η ζήτηση για τα οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς θα μειώνονται τα καταθετικά επιτόκια και οι αποταμιευτές θα αναζητούν εναλλακτικά προϊόντα για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος από την κινητή περιουσία τους.
- Περαιτέρω συρρίκνωση του λειτουργικού κόστους
Μπορεί να έχουμε εισέλθει σε περίοδο μεγέθυνσης του ενεργητικού των τραπεζών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα συνεχίσει πτωτική πορεία.
Προς αυτήν την κατεύθυνση τη μεγαλύτερη συμβολή θα έχει η ψηφιοποίηση των εργασιών τους, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με στόχο τη μεταφορά τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τα καταστήματα στον online κόσμο.
Αυτή η μετάβαση θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν τις δαπάνες, τόσο για το δίκτυο των καταστημάτων τους, όσο και για το προσωπικό, που θα συνεχίσει να μειώνεται μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Πηγή: ot.gr