Το σχέδιο του Ιρλανδού επιχειρηματία Πολ Κόλσον (Paul Richard Coulson) για την δημιουργία ενός νέου τουριστικού προορισμού στο Πόρτο Χέλι το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα «Ηinitsa Bay Holdings», στη θέση Χινίτσα αποκαλύπτει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Τουρισμού.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (εφεξής ΣΜΠΕ) περιγράφει ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα 5* και δυναμικότητας 607 κλινών σε γήπεδο έκτασης 642,51 στρέμματα, σε εκτός σχεδίου περιοχή στη θέση Χηνίτσα του Δήμου Ερμιονίδας ιδιοκτησίας της εταιρείας HINITSA BAY HOLDINGS MOΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Το γήπεδο ανάπτυξης περιλαμβάνει:

▪ έκταση υφιστάμενης τουριστικής δραστηριότητας ξενοδοχείο 4* κατασκευής 1972-, η οποία εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες πλέον κτιριακές και λειτουργικές προδιαγραφές, ενώ θα πιστοποιηθεί επιπλέον σύμφωνα με το Κτιριακό Πρότυπο Βιώσιμων Κτιρίων LEED (Leadership in Energy and Environmental Design),

▪ έκταση του μη λειτουργούντος ιδιωτικού αεροδρομίου Αλεξίου, η έκταση αυτή αποτελεί το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο και την κατοικία του πρώην ιδιοκτήτη, η λειτουργία του έχει παύσει περίπου από το 1980,

▪ εκτάσεις αδόμητες, και

▪ εκτάσεις ιδιωτικού δάσους, στις οποίες ουδεμία επέμβαση συντελείται

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός οικοτουριστικού σύνθετου καταλύματος διαμονής, αναψυχής και ευεξίας, το οποίο θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5*, εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (Κέντρο αναζωογόνησης-Spa), εστίασης, αναψυχής, υπαίθριας αναψυχής καθώς και περιορισμένο αριθμό επιπλωμένων τουριστικών κατοικίών (20-30) ικανό να λειτουργεί όλο το χρόνο.

Το σύνολο των εγκαταστάσεων θα εκσυγχρονιστεί ή/και κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές (κτιριακές, λειτουργικές, προσβασιμότητας) και η λειτουργία του θα διαχειριστεί απο διεθνούς κύρους φορέα στον τομέα του τουρισμού.

Το Σύνθετο κατάλυμα, η περίοδος λειτουργίας του οποίου θα είναι διευρυμένη καθόλη τη διάρκεια του έτους, αποσκοπεί:

-στην δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου -στη θέση ενός παρωχημένου υφιστάμενου- στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργούν υψηλών προδιαγραφών υποδομές και υπηρεσίες για τους διαμενόντες, τους ημερήσιους επισκέπτες, τους κατοίκους των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών,

– στη δημιουργία ενός υψηλού προδιαγραφών συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών -στη θέση ενός μη λειτουργούντος ιδιωτικού αεροδρομίου- εφάμιλλων αυτών της περιοχής μελέτης, το οποίο φιλοδοξεί να έλξει ενδιαφερόμενους σε διεθνές επίπεδο,

– στη διατήρηση και προστασία των δασικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται εντός του γηπέδου του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος,

– στην παροχή των παρεχόμενων υπηρεσιών αναψυχής, εστίασης και ευεξίας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, καθώς πρόκειται για περιοχή παραθεριστικής κατοικίας με σημαντικό έλλειμα υποδομών και υπηρεσιών αναψυχής και ευεξίας ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες,

– στην παροχή της απαιτούμενης προσβασιμότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις,

– στην απασχόληση και συγκράτηση ανθρωπίνου δυναμικού το οποίο θα εκπαιδεύεται και θα εξειδικεύεται κατάλληλα, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για τη διαμονή του.

Οι κλίνες του ξενοδοχείου, παρά την προσθήκη και νέων χώρων διαμονής (bungalows), μειώνονται έναντι της δυναμικότητας του υφιστάμενου ξενοδοχείου κατά 128 κλίνες.

Οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες είναι επισκέψιμες και σε λειτουργία καθόλη τη διάρκεια του έτους. Το ξενοδοχείο πρόκειται να λειτουργεί διευρυμένα, επίσης καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις ξενοδοχείου και παλιού αεροδρομίου

Ξενοδοχείο AKS HINITSA BAY

To Ξενοδοχείο 4* 385 κλινών ΑΚΤΗ ΧΗΝΙΤΣΑ (AKS HINITSA BAY) λειτουργούσε από το 1973 έως και τον Σεπτέμβριο 2023. Τα γήπεδα που διαμορφώνουν το ξενοδοχείο και τα κτίρια αυτού αποτελούν τοπίο αισθητικής του 1970, με εκτεταμένους κτιριακούς όγκους, έντονα αστικά χαρακτηριστικά και εκτεταμένη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με σκληρές επιφάνειες.ψ

Το ξενοδοχείο λειτουργούσε κατά την περίοδο Απρίλιο-Οκτώβριο μέχρι την παύση λειτουργία του των Οκτώβριου του 2023. Διαθέτει το σύνολο των απαιτούμενων αδειώ.

 Παλιό ιδιωτικό αεροδρόμιο Αλεξίου

Tο ιδιωτικό αεροδρόμιο Αλεξίου που αποτελεί το μοναδικό, ίσως, ιδιωτικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα. Ο Τάσος Αλεξίου ιδρυτής της εταιρείας ΤΑΣΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ Α.Ε. ήταν κατασκευαστής στο επάγγελμα με μεγάλη αγάπη για την αεροπλοΐα και τη μηχανολογία γίνεται ο πρώτος Έλληνας ιδιώτης πιλότος και εκπαιδεύεται στην Αμερική.

Χειριστής ο ίδιος ιδιωτικών αεροπλάνων και υδροπλάνων, το 1970 εντοπίζει και αγοράζει το συγκεκριμένο γήπεδο, το οποίο αποτελούσε βοσκότοπο, προκειμένου να διαμορφώσει κατάλληλα διάδρομο προσγείωσης για τις πτήσεις του.

Η κατασκευή του αρχίζει άτυπα ενώ το 1968 εκδίδεται και σχετική Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας αεροδρομίου με ΑΠ Ε2/Α/34287/10590/1968. Το αεροδρόμιο λειτουργεί για ιδιωτικούς σκοπούς εξυπηρετώντας τον ίδιο και φίλους τους (Αριστοτέλης Ωνάσης, Μπιλ Ληρ-ιδρυτής της Lear Jet, κ.α.) ενώ το 1970 ζητά άδεια χρήσης και η Ολυμπιακή Αεροπορία που εξυπηρετείται έως το 1980.

Στη συνέχεια το αεροδρόμιο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως ιδιωτικό. Το 2004 έκλεισε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, λόγω προβλημάτων συντήρησης, ενώ το 2008 το πιστοποιητικό αεροδρομίου δεν ανανεώθηκε, και έτσι το αεροδρόμιο έκλεισε οριστικά.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ 5*

ΔΥΝΑΜΙΚΌΤΗΤΑ (κλίνες) ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ                                257

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ                          350

ΣΥΝΟΛΟ                                                                                                607

Οι κλίνες του ξενοδοχείου, παρά την προσθήκη και νέων χώρων διαμονής (bungalows), μειώνονται έναντι της δυναμικότητας του υφιστάμενου ξενοδοχείου κατά 128 κλίνες.

Οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες είναι επισκέψιμες και σε λειτουργία καθόλη τη διάρκεια του έτους. Το ξενοδοχείο πρόκειται να λειτουργεί διευρυμένα, επίσης καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Το ξενοδοχείο 5*

Το Hinitsa Bay θα περιλαμβάνει παροχές για όλες τις ηλικίες, από παιχνίδια στη φύση μέχρι κέντρα ευεξίας. Το κέντρο βάρους του νέου σχεδιασμού είναι το ανακαινισμένο ξενοδοχείο και διευρυμένο, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες απόδοσης των σύγχρονων φορέων εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων 5*. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει beach restaurant γνωστού σεφ, ευρύχωρο αθλητικό συγκρότημα με υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και στεγασμένες (γυμναστήριο, yoga), Κέντρα Αναζωογόνησης (Ειδική Τουριστική Υποδομή) -για τους διαμένοντες στο ξενοδοχείο και του επισκέπτες καθώς και δεύτερο για τους κατοίκους των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών- και ένα απομονωμένο παρεκκλήσι.

Στην κοιλάδα κάτω από το ξενοδοχείο, στο σημερινό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και στα γήπεδα άθλησης, αναπτύσσονται νέοι χώροι διαμονής μορφής bungalows.

H Ειδική Τουριστική Υποδομή- Κέντρο Αναζωογόνησης (SPA)

Η Ειδική Τουριστική Υποδομή του ξενοδοχειακού Κέντρου Αναζωογόνησης (SPA) προβλέπεται να ενσωματωθεί στο αγροτεμάχιο 4.1 ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του συνόλου των επισκεπτών και των κατοίκων των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών προβλέπεται η ανάπτυξη και δεύτερου Κέντρου Αναζωογόνησης (SPA) που βρίσκεται στη Ζώνη Ξενοδοχείου κατά μήκος του δρόμου εισόδου στο αγροτεμάχιο 4.

Ζώνη Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών

Aναπτύσσεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα επιπλωμένων κατοικιών προς πώληση (25.822,8τ.μ.) χωροθετούνται σε έκταση περίπου 420στρ. ενώ τα 17.216,6 της χρήσης ξενοδοχείου (εκ των οποίων τα 13868,31τ.μ. αποτελούν το φιστάμενο κτίριο του ξενοδοχείου) κατανέμονται σε έκταση περίπου 80 στρ..

Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες

Θα αναπτυχθεί περιορισμένος αριθμός κατοικιών περίπου 20-30. Αυτές θα βρίσκονται προσεκτικά εκτός των διατάξεων για την αντιστάθμιση των 10 μέτρων από τα προστατευόμενα δάση και των διατάξεων για την αντιστάθμιση των 30 μέτρων από την ακτογραμμή.

Τα παραθαλάσσια τμήματα, αναμένεται να διαθέτουν βίλες που θα κυμαίνονται από 800-1500 τ.μ. ανά κατοικία. Κάθε κατοικία θα είναι υπέργεια είτε υπόσκαφη ενώ ο κτιριακό όγκος θα διασπάται και δε θα υπερβαίνει τα μονόροφα ή διόροφα επίπεδα. Κάθε κατοικία θα είναι ανεξάρτητη με σημαντική έκταση περιβάλλοντα χώρου και με γνώμονα την σημαντική απόσταση από τις γειτονικές βίλες.