Ηλεκτρικό ρεύμα: «Ηλεκτροσόκ» από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς

Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών είναι έτοιμοι να τιναχτούν στον αέρα και όλοι πλέον περιμένουν το ποσό της επιδότησης για τον Αύγουστο, για να καταφέρουν να βγάλουν τον μήνα.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταναλωτές μπροστά στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, καθώς επί 17 ημέρες τη χώρα σάρωνε ένα πρωτόγνωρο κύμα ζέστης με τα κλιματιστικά σε σπίτια και επιχειρήσεις να δουλεύουν στο φουλ, μέρα και νύχτα.

Οι καταναλωτές πλέον ζουν με την αγωνία για το πόσο θα πληρώσουν το ρεύμα που έκαψαν με δεδομένο ότι η τιμή του στη χώρα μας είναι εξωπραγματικά ακριβή.

Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών είναι έτοιμοι να τιναχτούν στον αέρα και όλοι πλέον περιμένουν το ποσό της επιδότησης για τον Αύγουστο, για να καταφέρουν να βγάλουν τον μήνα.

Σε δεινή θέση είναι και οι επιχειρήσεις καθώς σε αυτές δεν προβλέπεται να δοθεί επιδότηση.

«Ηλεκτροσόκ» διαρκείας

Η τιμή της χονδρικής διαμορφώθηκε χθες στα 219,28 ευρώ, σήμερα υποχώρησε στα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όμως για αύριο ανεβαίνει ξανά στα 154 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Σε ένα σπιτάκι ούτε 45 τετραγωνικά ημιγκαρσονιέρα και έρχεται 70€ ρεύμα; Είναι πολύ ακριβό».

Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση και για τις επιχειρήσεις. Ο κ. Αθανάσιος Μπελισάς, είναι κρεοπώλης κι αναφέρει:
«Το ρεύμα Ιουνίου είναι 549€, το ρεύμα Μαΐου ήταν 460€. Και τον Ιούλιο τώρα με τη ζέστη την οποία κάνει θα έρθει πιο πάνω».

Η κατανάλωση αυξάνεται συνεχώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και οι ιδιοκτήτες κυρίως μικρών επιχειρήσεων είναι σε απόγνωση.

Οι συνεχόμενες ημέρες καύσωνα έκαναν πολλές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τον κλιματισμό καθημερινά για πολλές ώρες. Ωστόσο, η άνοδος της τιμής του ρεύματος ανησυχεί πολύ τους ιδιοκτήτες για τον λογαριασμό που θα τους έρθει.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε το κλιματιστικό, είναι πάρα πολλή και αφόρητη η ζέστη και θα έχουμε την επίπτωση να ακριβύνει πάρα πολύ ο λογαριασμός του ρεύματος», δήλωσε αρτοποιός.

Σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρήσεων, ο λογαριασμός του ρεύματος αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε μόλις 1 μήνα.

«Ο ένας λογαριασμός ήταν 1.500€ και τώρα ήρθε 1.950€. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα φώτα και να μπαίνει ο κόσμος στα σκοτάδια, να κλείσουμε τα κλιματιστικά ή να κλείσουμε τα ψυγεία. Θα επωμισθούμε και θα επιβαρυνθούμε εμείς το κόστος», είπε ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου.

Μετά τον αγώνα τους να κρατήσουν πώς και πώς τα καταστήματά τους, επιχειρηματίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μιλάνε για ένα νέο εφιάλτη. Κάποιοι μάλιστα δηλώνουν ότι αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, δεν αποκλείεται να βάλουν και λουκέτο.

«Είναι κάτι που δεν παλεύεται. Πώς θα το παλέψουμε; Να μην πληρώσει κανείς λογαριασμούς; Να σβήσουμε όλοι τα φώτα; Να μην κάνουμε κατανάλωση; Δεν ξέρω», τόνισε επιχειρηματίας εστίασης.

Όπως έχει ανακοινωθεί, θα υπάρξει επιδότηση των νοικοκυριών για τον Αύγουστο, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό ποσό, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις.

Παραδείγματα κατανάλωσης

  • Νοικοκυριό με κατανάλωση 480 kWh: ο λογαριασμός του Ιουλίου στα 64,8€, ενώ του Αυγούστου θα είναι στα 69,6€, δηλαδή αύξηση κατά 7,4%.
  • Νοικοκυριό με κατανάλωση 700 KWh: ο λογαριασμός του Ιουλίου στα 94,5€, ενώ ο λογαριασμός του Αυγούστου (με επιδοτήσεις) θα φθάσει στα 108,5 €, συνολική αύξηση 14,8%.

«Καίνε» οι λογαριασμοί των επιχειρήσεων

  • Φούρνος με κατανάλωση 10.000 kWh: ο λογαριασμός του Ιουλίου στα 1.300€, ενώ ο λογαριασμός του Αυγούστου θα αγγίξει στα 1.800€, δηλαδή αύξηση 39%.
  • Ζαχαροπλαστείο με κατανάλωση 5.900 kWh: ο λογαριασμός του Ιουλίου είναι στα 767€, ενώ ο λογαριασμός του Αυγούστου θα είναι στα 1.062€, παρουσιάζοντας αύξηση 39%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.