Τουρκικές προκλήσεις στην Κάσο – Διπλωματικός συναγερμός

Η Τουρκία έχει στείλει πέντε πλοία ανοικτά της Κάσου για να συνοδεύσουν το ιταλικό σκάφος που πραγματοποιεί έρευνες για πόντιση καλωδίου ανοικτά της Κάσου - Στο σημείο πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού - Διπλωματικός συναγερμός στο ΥΠΕΞ.

Το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο θυμήθηκαν ξανά οι Τούρκοι στο πλαίσιο των προκλητικών κινήσεων των τελευταίων ημερών. Με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί ιταλικό ερευνητικό σκάφος και τη σχετική NAVTEX που εξέδωσε το ελληνικό ναυτικό, οι Τούρκοι απάντησαν με ANTINAVTEX.

Σε αυτήν δηλώνει ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, παραπέμπει στην επιστολή που είχε στείλει στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020, στην οποία πατώντας πάνω στο παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο, όριζε τα όρια της ΑΟΖ της.

Οι Τουρκικές Αρχές δήλωναν ακόμη ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.

Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή, η απάντηση της ελληνικής πλευράς

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο η Τουρκία να στείλει νότια της Κάσου και της Καρπάθου αρχικά δύο φρεγάτες και μια κορβέτα, οι οποίες ενισχύθηκαν με άλλες δύο πυραυλάκατους. Αυτά τα πέντε πλοία ανήκουν στο στόλο που είχε «κατεβάσει» ο Ερντογάν στην Κύπρο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί.

Εκεί είναι και η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ένα σκάφος του λιμενικού.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε με νέα NAVTEX την παράταση των ερευνών μέχρι και την Τετάρτη για να μπορέσει το «Ievoli Relume» να ολοκληρώσει τις έρευνες που πραγματοποιεί στην περιοχή. Το ιταλικό σκάφος άρχισε τις έρευνες πριν από 2-3 ημέρες.

Η πορεία του πλοίου είναι μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά και μισό μίλι σε διεθνή ύδατα σε περιοχή που ανήκει δυνητικά στην ελληνική υφαλοκριπίδα και μάλιστα εντός των 12 ναυτικών μιλίων.

Διπλωματικός πυρετός

Όσα γίνονται νότια της Κάσου και της Καρπάθου έχουν προκαλέσει διπλωματικό πυρετό ανάμεσα στις δύο χώρες.  Διπλωματικά το χειρισμό της υπόθεσης έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν: «Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων. Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».

Για την Αθήνα πάντως όπως έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα στόχος παραμένουν τα «ήρεμα νερά» και η δυνατότητα να προλαμβάνονται καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τρικυμίες τις σχέσεις των δύο χωρών πριν εξελιχθούν σε ένταση. Με την ελληνική διπλωματία επίσης να διατηρεί σαφώς τις κόκκινες γραμμές της απέναντι στην Τουρκία. Έστω και αν επιλογή της Αθήνας είναι να μην είναι αυτή που θα δείχνει διάθεση κλιμάκωσης.

Η κύρια προσπάθεια των Τούρκων, όπως πιστεύει η Αθήνα, είναι να επιβάλει επί του πεδίου το Τουρκολυβικό μνημόνιο και την διεκδίκηση επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αξίζει να επισημάνουμε πως όλα αυτά γίνονται αμέσως μετά τις εκδηλώσεις ντροπής που έγιναν στην Κύπρο και προηγήθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες τουρκικού drone στον Εθνικό εναέριο χώρο.

Φυσικά, όλα αυτά είναι ενδεικτικά της ξαφνικής αλλαγής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Νοτιοανατολικό αιγαίο.

Από το απόγευμα της Δευτέρας σήμανε συναγερμός στην Αθήνα και η όλη προσπάθεια που γίνεται είναι να διευθετηθεί το περιστατικό – πρόκληση μέσω επαφών ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Η αντίδραση Μαρινάκη

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως είπε «η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δε σημαίνει συμφωνία και δε σημαίνει αφέλεια. Και από κει και πέρα στον διάλογο στο τραπέζι δεν μπαίνουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.