Μια από τις ταινίες που φέτος προκαλούν μεγάλη περιέργεια, η «Maria» του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρέν, βιογραφία πάνω στον θρύλο της όπερα Μαρία Κάλλας, με πρωταγωνίστρια την Aντζελίνα Τζολί, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της εντός διαγωνισμού στο προσεχες κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας.

Οι ελληνικές παρουσίες

Το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 81ου Φεστιβάλ ανακοινώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Αλμπέρτο Μπαρμπέρα και μαζί με την ταινία για την Κάλλας, βρίσκουμε μια ελληνική παρουσία, της σκηνοθέτιδας Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη: παρουσιάζει την τελευταία ταινία της «Harvest» (βρετανική παραγωγή) με πρωταγωνιστή τον Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς. Ως γνωστόν η ταινία «Attenberg» της Τσαγγάρη είχε κερδίσει το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την Αριάν Λαμπέντ το 2010.

Ελληνικό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το τμήμα των Οριζόντων, όπου θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά «Quiet life». Θυμίζουμε ότι στη διοργάνωση του 2013 η ταινία του σκηνοθέτη «Miss Violence», είχε αποσπάσει τον Αργυρό Λέοντα σκηνοθεσίας και το Copa Volpi (καλύτερου άνδρα ηθοποιού – Θέμης Πάνου).

Οι ταινίες που ξεχωρίζουν

Το πρόγραμμα της 81ης έκδοσης της κινηματογραφικής Μπιενάλε που θα ανοίξει με την προβολή της εκτός συναγωνισμού ταινία «Beetlejuice Beetlejuice» του Τιμ Μπάρτον (όπου παίζουν εκτός άλλων οι Μάικλ Κίτον, Μόνικα Μπελούτσι και Γουίλεμ Νταφό), είναι πολύ δυνατό φέτος.

Υπό την διεύθυνση του Μπαρμπέρα, το φεστιβάλ έχει καθιερώσει τη φήμη του ως ένα αποτελεσματικό εμπορικό σημείο εκκίνησης για τις μεγάλες ταινίες του φθινοπώρου και του χειμώνα και τους υποψήφιους της σεζόν για διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των Οσκαρ (από την Βενετία, θυμίζουμε είχε ξεκινήσει η καριέρα τόσο της «Ευνοούμενη», όσο και του «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου).

Με το «Joker: Folie à Deux», επίσης εντός συναγωνισμού, ο Τοντ Φιλιπς και ο Χοακίν Φίνιξ επιστρέφουν τον μύθο του Τζόκερ του οποίου το επιτυχημένο λανσάρισμα στη Βενετία το 2019 είχε ως αποτέλεσμα τον Χρυσό Λέοντα και αργότερα ένα Οσκαρ Α ρόλου για τον Φίνιξ. Μαζί τους αυτή την φορά και η Lady Gaga.

Εκτός συναγωνισμού θα παιχτεί το θρίλερ των Apple Studios και της Columbia Pictures «Wolfs» του Τζον Γουότς, που ενώνει ξανά τον Μπραντ Πιτ και τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Οι δύο αστέρες εμφανίστηκαν για τελευταία φορά μαζί στην οθόνη στην ταινία «Burn After Reading» των αδελφών Κόεν που «άνοιξε» το φεστιβάλ Βενετίας το 2008.

Είκοσι μία ταινίες θα είναι συνολικά οι διαγωνιζόμενες για τα βραβεία για τα οποία σημαντικό ρόλο θα παίξει η γνώμη της Γαλλίδας ηθοποιού Ιζαμπέλ Υπέρ ως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής.

Ξεχωρίζουν επίσης η προσαρμογή του «Queer» του Γουίλιαμ Μπάροουζ από τον Ιταλό auteur Λούκα Γκουαντανίνο με πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρεγκ και την Ντριού Στάρκεϊ όπώς, φυσικά, η τελευταία ταινία του Ισπανού θρύλου Πέδρο Αλμοδόβαρ «The Room Next Door» που είναι η πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους δημιουργία του, μετά την μεσαίου μήκους «Οι παράξενοι δρόμοι της ζωής» που παίχτηκε πέρσι στις Κάννες.

Daniel Craig και την Drew Starkey, είναι ένα παιχνίδι στα χαρτιά. Εκτός από Ιταλό σκηνοθέτη, παράγεται από την ιταλική στολή του Fremantle The Apartment και γυρίστηκε στα Cinecitta Studios της Ρώμης. Η επιλογή του θα αναπλήρωνε την απογοήτευση του Guadagnino που αναγκάστηκε να ακυρώσει το Challengers ως πρώτος στη Βενετία πέρυσι λόγω της απεργίας των ηθοποιών.