Πολπέτες με ζακυνθινό τυρί για αξεπέραστη νοστιμιά

Μια συνταγή για ένα πραγματικά ζακυνθινό πιάτο που ξεχωρίζει για την απλότητά και την πλούσια γεύση του. Ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Σταύρος Υφαντίδης
Πολπέτες με ζακυνθινό τυρί για αξεπέραστη νοστιμιά

Μια συνταγή για ένα πραγματικά ζακυνθινό πιάτο που ξεχωρίζει για την απλότητά και την πλούσια γεύση του. Ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

75λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

40λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για τις πολπέτες

  •  300 γρ. χοιρινό κιμά (σπάλα)
  •  400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (χτένι)
  •  ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  •  ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  •  1 αβγό
  •  100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
  •  100 ml γάλα
  •  150 γρ. ντόπιο τυρί Ζακύνθου
  •  τριμμένο
  •  1 κρεμμύδι τριμμένο
  •  2 μικρές σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  •  1 κ.γ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας
  •  1 κ.σ. ξίδι
  •  1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  •  Αλάτι
  •  Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα
  •  Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάρτσα

  •  ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  2 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη
  •  Λίγο νερό
  •  Αλάτι, πιπέρι
  •  1 ξυλαράκι κανέλας

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα να μαλακώσει.

  2. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά (χοιρινό και μοσχαρίσιο), το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αβγό, τη ρίγανη, τον πελτέ και το ξίδι. Στραγγίζουμε καλά το ψωμί από το γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα του κιμά.

  3. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ντόπιο τυρί, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά το μείγμα με τα χέρια, να ομογενοποιηθεί και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, να σφίξει.

  4. Πλάθουμε τις πολπέτες (περίπου 30 γρ. η μία) και τις πανάρουμε με λίγο αλεύρι. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν όμορφα, για περίπου 5-6 λεπτά, γυρνώντας τες να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

  5. Για τη σάρτσα: Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα και σιγοβράζουμε τη σάρτσα για 10 λεπτά.

  6. Ρίχνουμε μέσα τις τηγανισμένες πολπέτες και τις αφήνουμε να βράσουν μέσα στη σάρτσα, σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά ακόμα.

Μικρά Μυστικά

Για μια πιο υγιεινή επιλογή, μπορείτε να ψήσετε τις πολπέτες και στο φούρνο αντί να τις τηγανίσετε.

myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις