5 το πρωί: Τα δύο ερωτήματα για την Κάμαλα Χάρις – Η «μαύρη» επέτειος για το Μάτι – Η απότομη μεταβολή του καιρού

Στρωμένος με ροδοπέταλα φαίνεται πως είναι ο δρόμος προς το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Κάμαλα Χάρις, καθώς μόλις στο πρώτο 24ωρο από την ανακοίνωση της υποψηφιότητά της, υψηλόβαθμα στελέχη του κομματος - μεταξύ των οποίων και πιθανοί αντίπαλοι - στοιχίζονται πίσω από την προσπάθειά της να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

1

Το πρώτο 24ωρο μετά την απόσυρση Μπάιντεν

  • Τα δύο ερωτήματα για την Κάμαλα: Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε το «δαχτυλίδι» στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η οποία προς το παρόν είναι και η μοναδική υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ωστόσο, δύο ερωτήματα να προκύπτουν: Πρώτον, αν η Χάρις θα καταφέρει να διατηρήσει ενωμένους τους Δημοκρατικούς και να λάβει επισήμως το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και δεύτερον, αν έχει ελπίδες να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.
  • Οι δηλώσεις στήριξης και οι δημοσκοπήσεις: Στο δεύτερο ερώτημα, μεσω συγκεντρωτικής ανάλυσης προσπαθεί να απαντήσει η Washington Post. Σε μέσο όρο 11 δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά το ντιμπέιτ της, ο Τραμπ υπερτερεί της Χάρις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ελάχιστα λιγότερο από το προβάδισμά του κατά 1,9 μονάδες έναντι του Μπάιντεν. Βέβαια από αυτές τις 11 δημοσκοπήσεις, μόνο σε δύο έχει το προβάδισμα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Όσον αφορά του Δημοκρατικούς, η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να κερδίζει την υποστήριξη ολοένα και περισσότερων κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Μάλιστα, την υποψηφιότητά της στήριξε και επίσημα η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
  • Η πρώτη της εμφάνιση: Αποτίοντας φόρο τιμής στον Τζο Μπάιντεν, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στην υποψηφιότητά της για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η Κάμαλα Χάρις πραγματοποίησε την πρώτη της ομιλία σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. «Η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν τα τελευταία τρία χρόνια είναι απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε μεταξύ άλλων.
2

Έξι χρόνια συμπληρώνονται από την εθνική τραγωδία στο Μάτι

  • Μαύρη επέτειος: Σήμερα συμπληρώνονται 6 χρόνια από αυτή τη μαύρη επέτειο, με τους 104 νεκρούς και τους τραυματίες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Εκείνο το βράδυ η φωτιά κάλυψε σπίτια και αυτοκίνητα ενώ ο κόσμος έτρεχε προς τη θάλασσα για να σωθεί. Οι εικόνες έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στην μνήμη.
  • Περιμένουν ακόμα δικαίωση: Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έχει ξεκινήσει εκ νέου, ωστόσο ακόμα συζητείται η ένσταση που έχει κατατεθεί από την πλευρά των κατηγορουμένων κατά της έφεσης που ασκείσαι ο εισαγγελέας στην πρωτόδικη απόφαση. Το δικαστήριο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί πάρα πολύ γρήγορα γιατί στις 23 Ιουλίου το 2026 συμπληρώνονται οκτώ χρόνια και τα αδικήματα παραγράφονται, εάν δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση και από τον Άρειο Πάγο.
  • Τι αποφάσισε το δικαστήριο; Η απόφαση του πρώτου δικαστηρίου ήταν απαλλαγή των 15 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, με αυτούς που έμειναν ως καταδικασθέντες να τους αναγνωρίζεται, σε κάποιους από αυτούς, και ελαφρυντικό, ενώ η ποινή ήταν εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, κάτι που είχε εξοργίσει τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες της τραγωδίας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Αιματηρός καυγάς μεταξύ Κρητικών και Ελληνοκαναδού τουρίστα

  • Πώς συνέβη το επεισόδιο; Άσχημη κατάληξη είχε ένας διαπληκτισμός στο Ηράκλειο της Κρήτης, με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό και βαρύ τραυματισμό ενός 49χρονου Ελληνοκαναδού τουρίστα από τέσσερις Κρητικούς. Όπως φαίνεται, όλα ξεκίνησαν από παρεξήγηση όταν ένας από την παρέα των ντόπιων ακούμπησε καταλάθος το τσιγάρο του στο χέρι του 49χρονου, με την κατάσταση να βγαίνει γρήγορα εκτός ελέγχου.
  • Η κατάσταση της υγείας του: Ο 49χρονος φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά τραύματα στην γνάθο, ενώ αναγκαίες κρίθηκαν χειρουργικές και νευροχειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της υγείας του. Χθες, Δευτέρα, το Βενιζέλειο νοσοκομείο αλλά και το αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου επισκέφτηκε η πρέσβης του Καναδά προκειμένου να ενημερωθεί για το συμβάν και την υγεία του θύματος.
  • Ταυτοποιήθηκαν δύο δράστες: Μετά από την αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικού, οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν δύο από τους τέσσερις δράστες. Πρόκειται για έναν 32χρονο από το Γάζι του δήμου Μαλεβιζίου και έναν 31χρονο από τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου.
4

Διπλή πρωτιά στο δημόσιο χρέος για την Ελλάδα

  • Παραμένει πρώτη στο χρέος: Τα σκήπτρα όσον αφορά το ύψος του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη κρατάει η χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι υψηλότεροι δείκτες του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 καταγράφηκαν στην Ελλάδα (159,8%), στην Ιταλία (137,7%), στη Γαλλία (110,8%), στην Ισπανία (108,9%), στο Βέλγιο (108,2%) και στην Πορτογαλία (100,4%). Tτα χαμηλότερα καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (22,6%), στην Εσθονία (23,6%) και στο Λουξεμβούργο (27,2%).
  • Η μεγαλύτερη πτώση: Αν και η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση σε τριμηνιαία βάση και τη δεύτερη μεγαλύτερη σε ετήσια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το χρέος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και κατά 9,6 π.μ. από το α’ τρίμηνο του 2023.
  • Πρόωρες αποπληρωμές: Η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής του πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.
5

Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας με θερμικές καταιγίδες

  • Αλλάζει ο καιρός: Μεταβολή του καιρού αναμένεται από σήμερα, Τρίτη, έπειτα από 15 ημέρες ακραίας ζέστης. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37-38 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
  • Τι είναι οι θερμικές καταιγίδες; Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, τον καύσωνα αναμένεται να διαδεχθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως οι θερμικές καταιγίδες. Πρόκειται για καταιγίδες που δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα και είναι συνήθως σύντομης διάρκειας. Μπορεί ωστόσο να είναι πολύ έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι.
  • Θα επιστρέψει ο καύσωνας; Από το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουλίου θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι η θερμοκρασία, όχι σε επίπεδο ισχυρού καύσωνα αλλά σε θερμοκρασίες κοντά στους 36-38 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, τα μοντέλα πρόγνωσης για τον Αύγουστο είναι ανησυχητικά καθώς προβλέπουν πως και αυτός ο μήνας θα είναι ιδιαίτερα θερμός.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις