Οι αγορές είχαν ήδη πολλά να αντιμετωπίσουν, παρά τη ραστώνη την οποία υπόσχεται συνήθως η καλοκαιρινή περίοδος: τα στοιχήματα για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, η κερδοφορία των επιχειρήσεων και στη συνέχεια η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια. Μία εβδομάδα μετά, η είδηση της αποχώρησης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής του στον Λευκό Οίκο – αν και εν πολλοίς αναμενόμενη- αλλάζει τα δεδομένα και προκαλεί προβληματισμούς στις αγορές.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών δείχνει άνοδο στις μετοχές σε Ευρώπη και Wall Street, πτώση του δολαρίου, ενίσχυση του χρυσού και συνέχιση του ράλι στα κρυπτονομίσματα.

Οι εκτιμήσεις στις αγορές

«Μακάρι να είχαμε λιγότερα γεγονότα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η ομάδα μου συζητούσε τις επιπτώσεις στην αγορά μιας απόπειρας δολοφονίας. Είναι αμφίβολο αν οι αγοραστές θα επιστρέψουν εν μέσω όλης αυτής της αβεβαιότητας. Οι αποτιμήσεις ήταν ένα ζήτημα, η αισιοδοξία της τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει πολλά για να συγκρατήσει την αγορά και μπαίνουμε στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, που ιστορικά ήταν αδύναμοι μήνες. Αλλά γενικά αυτή ήταν μια ιστορική αγορά» σχολιάζει στο Bloomberg, o Wayne Kaufman, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Phoenix Financial Services.

Από την πλευρά του ο Julie Biel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Kayne Anderson Rudnick υποστηρίζει ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα: «Απλώς δεν έχουμε μεγάλο προβάδισμα για μια κατάσταση με έναν υποψήφιο που δεν πέρασε από την κανονική πρωτοβάθμια διαδικασία. Συνεχίζουμε λοιπόν για άλλη μια φορά τον πολύ μακροχρόνιο έρωτά μας με πρωτόγνωρους καιρούς. Και ενώ μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε συνηθίσει τα πάντα εκτός από τις συνήθειες, αυτό εξακολουθεί να είναι μια πολύ μεγάλη κουταλιά αβεβαιότητας που πρέπει να καταπιούμε».

Η εικόνα στις αγορές της Ασίας

Η πρώτη αντίδραση σε επίπεδο μετοχών ήρθε από την Ασία, μετά χρηματιστήρια να υποχωρούν το πρωί της Δευτέρας καθώς οι επενδυτές απορρόφησαν την τελευταία επίθεση πολιτικής αβεβαιότητας από τις ΗΠΑ και απελευθέρωσαν προσωρινά ορισμένες θέσεις «Trump trade» που χτίστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Καθώς οι αγορές άνοιξαν με την είδηση ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα επιδιώξει επανεκλογή, οι μετοχές στο Τόκιο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, ενώ το δολάριο διαπραγματεύτηκε σταθερά έναντι του γεν, αντανακλώντας αυτό που οι έμποροι χαρακτηρίζουν ως τον νέο άγνωστο Χ στην περίοδο πριν προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Τις επόμενες δύο εβδομάδες, νομίζω ότι θα υπάρξει περισσότερος θόρυβος παρά σήμα για τις αγορές σε ό,τι προκύπτει από την πολιτική πλευρά», σχολίασε στους Financial Times, ο Ray Attrill, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην National Australia Bank στο Σίδνεϊ. «Σημαίνει αυτό ότι η οικονομία θα κυριαρχήσει; Δεν γνωρίζω. Νομίζω ότι όλα αυτά πιθανότατα παίζουν με λίγο μεγαλύτερη αναποφασιστικότητα στις αγορές από ό,τι συνέβη τον τελευταίο μήνα περίπου».

Κέρδη για τον χρυσό

Η αβεβαιότητα που έχει κυριαρχήσει ευνοεί όπως ήταν αναμενόμενο την αγορά του χρυσού. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο κινείται πάνω από τα 2.400 δολ.. ανά ουγγιά, με τους επενδυτές να στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια. Ο Μπάιντεν είπε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του, αλλά έδωσε το «δαχτυλίδι της διαδοχής» στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίσει την επίσημη υποψηφιότητά του από τους Δημοκρατικούς στο εθνικό συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα.

Καθώς το σπριντ για τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου επιταχύνεται, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι ο ξεκάθαρος νικητής. Η υποστήριξη για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων αυξήθηκε σημαντικά μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια στις 13 Ιουλίου.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς έχουν μικτές απόψεις σχετικά με το τι θα σήμαινε τελικά μια πιθανή νίκη Τραμπ για το πολύτιμο μέταλλο. Ορισμένες αγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα σε ένα λεγόμενο «Trump-trade» εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερους εμπορικούς δασμούς, αυξημένες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική υπό την ηγεσία του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη στήριξη του δολαρίου και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, και τα δύο συνήθως  κινούνται αντίθετα προς τον χρυσό, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους.

Ο χρυσός έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα στραφεί στη νομισματική χαλάρωση. Τα χαμηλότερα επιτόκια είναι συνήθως θετικά για τον χρυσό.

Οι «ταύροι» στα κρυπτονομίσματα

Η αντίδραση του Bitcoin προκάλεσε έντονη εντύπωση. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα υποχώρησε έως και 2,8%, αλλά έκτοτε έχει βρεθεί πάνω το όριο των 65.800 δολαρίων με κέρδη άνω του 3,6% .

Περιγράφοντας την ξαφνική κίνηση του Μπάιντεν ως «νίκη για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», ο αναλυτής της αγοράς eToro Josh Gilbert είπε στην Cointelegraph ότι οι αυξημένες πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ αντιπροσωπεύουν «τεράστια ώθηση για την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», προσθέτοντας: «Όσο περισσότερο βλέπουμε τον Τραμπ να παραμένει μπροστά στις προεκλογικές πιθανότητες, τόσο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων θα ευνοούνταιτου».

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Καμάλα Χάρις ή άλλον υποψήφιο των Δημοκρατικών να μπορεί να ανατρέψει το προβάδισμα του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις με μόλις τρεις μήνες να απομένουν σε αυτήν την προεκλογική κούρσα, αλλά πολλά μπορούν να συμβούν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, επομένως τίποτα δεν είναι από τα χαρτιά», εξήγησε.

Πηγή: ot.gr