Πόσο καλά γνωρίζει η Κάμαλα Χάρις την Ελλάδα και τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο; Θα μπορούσε να στηρίξει την Αθήνα έναντι της Τουρκίας και σε ποιο βαθμό;
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολη, καθώς η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος είναι νομικός και δεν έχει εξειδικευτεί σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Όμως υπό την ιδιότητα της αντιπροέδρου συμμετείχε σε κρίσιμες συσκέψεις στο Λευκό Οίκο και σε διεθνείς συνόδους έχοντας ως …δάσκαλο έναν από τους εμπειρότερους Αμερικανούς πολιτικούς, τον ίδιο τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάθε άλλο παρά φιλικές σχέσεις είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ διατηρεί θερμές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Σε ποιο βαθμό θα μεταλαμπαδευτεί αυτό το θετικό κλίμα για την Ελλάδα στην Κάμαλα Χάρις μένει να φανεί. Ας κρατήσουμε όμως τα ονόματα των δυο βασικών συμβούλων της αντιπροέδρου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής: του Φιλιπ Γκόρντον, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα Ευρώπης και Μέσης Ανατολής έχοντας υπηρετήσει επίσης στις κυβερνήσεις Ομπάμα και Κλίντον, καθώς και της αναπληρώτριάς του Ρεμπέκα Λίσνερ, πρώην στελέχους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με την Καμάλα Χάρις τον Φεβρουάριο του 2022 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε ην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
Τον περασμένο Απρίλιο η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις υποδέχθηκε στο Λευκό Οίκο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και διακεκριμένα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενόψει τον επίσημων εορτασμών για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Στη συνάντηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την Χάρις για την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Ελλάδα και στην Κύπρο ενώ την είχε ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες και το έργο της Αρχιεπισκοπής, μεταφέροντας παράλληλα πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς την αντιπρόεδρο να επισκεφτεί το Φανάρι.
Σε κάθε περίπτωση, ο/η εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ως βασικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας του, ενώ η καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών εμπεριέχει κινδύνους όπως φάνηκε στην περίπτωση του άλλοτε πανίσχυρου προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.