Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες – Όλο το παρασκήνιο

Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, η τριάδα σύνταξης της δήλωσης αποχώρησης, οι τρεις που ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την απόφασή του και το σοκ της ανακοίνωσης.

Από το πρωί της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (ώρες ΗΠΑ) μεσολάβησαν περίπου 48 ώρες. Τόσες χρειάστηκαν για να πάρει ο Τζο Μπάιντεν την οριστική απόφαση να αποσυρθεί από τον εκλογικό αγώνα.

Οι «New York Times» αποκάλυψαν τι έγινε στο μεσοδιάστημα και πώς φτάσαμε στην ανακοίνωση που αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν εδώ και αρκετό καιρό δεχόταν πιέσεις. Ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για εκείνον μετά την αποκαρδιωτική εμφάνισή του στο debate.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε όσους τον πίεζαν ζητούσε λίγο ακόμα χρόνο για να πάρει την απόφασή. Ωστόσο, παντού τόνιζε πως θα παραμείνει υποψήφιος για την προεδρία μέχρι τέλους.

Παρασκευή 19/07 – Η σιωπή

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν μαζί με τη σύζυγό του και άτομα του στενού του περιβάλλοντος. Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο είπαν ότι μπορούσαν να αισθανθούν ότι η σοβαρότητα της στιγμής τον βάραινε. Αλλά αν γνώριζε ότι θα εγκαταλείψει εκείνη τη στιγμή, δεν ήταν σαφές, ακόμη και στον μικρό αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν γύρω του.

  • Μέχρι το βράδυ, ορισμένοι άνθρωποι πολύ κοντά στον πρόεδρο διαισθάνονταν ότι κάτι ερχόταν, λέγοντας σε άλλους ότι το τέλος της εκστρατείας του κ. Μπάιντεν φαινόταν αναπόφευκτο. Άλλοι όμως άκουγαν ένα διαφορετικό μήνυμα από τον ίδιο τον πρόεδρο.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν υπήρξε καμία δημόσια δήλωση από τον κ. Μπάιντεν. Η μόνη που υπήρχε ήταν από την αναπληρώτρια προσωπάρχη του. Η Τζεν Ο’Μάλι Ντίλον δεν θα μπορούσε να το πει πιο ξεκάθαρα καθώς εμφανίστηκε στο πρόγραμμα «Morning Joe» του MSNBC για να υπερασπιστεί τον Μπάιντεν.
  • «Οπωσδήποτε, ο πρόεδρος είναι σε αυτόν τον αγώνα», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής, με ένα ίχνος εκνευρισμού στη φωνή της. Και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως μέσα σε αυτόν τον αγώνα. Πρέπει να δείξει ότι αγωνίζεται για τον αμερικανικό λαό. Αυτό το κάνει μέρα με τη μέρα από το debate και μετά».

Ο Ρον Κλάιν, ο οποίος υπηρέτησε ως ο πρώτος προσωπάρχης του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και συνέχισε να συμβουλεύει τον πρόεδρο, του τηλεφώνησε το βράδυ της Παρασκευής για να του μεταφέρει λόγια ενθάρρυνσης.

Ο κ. Κλάιν είχε λάβει μηνύματα υποστήριξης προς τον κ. Μπάιντεν από τη γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Δημοκρατική της Μασαχουσέτης, καθώς και από τον Φαίζ Σακίρ, ανώτερο σύμβουλο του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ανεξάρτητου του Βερμόντ.

Σάββατο 20/07 – Η αρχή του τέλους

Το πρωί του Σαββάτου συνέχισε να έχει τις καθιερωμένες συνομιλίες με τους στενούς του συνεργάτες. Λίγες ώρες όμως αργότερα άρχισαν να διαφαίνονται οι προβλέψεις του. «Χρειάζομαι εσένα και τον Μάικ στο σπίτι», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

  • Ο Μπάιντεν μιλούσε στο τηλέφωνο από το εξοχικό του στο Ρεχόμποθ με τον Στιβ Ρικέτι, σύμβουλο του προέδρου και έναν από τους στενότερους συμβούλους του. Αναφερόταν στον Μάικ Ντόνιλον, τον επικεφαλής στρατηγικό του σύμβουλο και επί σειρά ετών συντάκτη ομιλιών. Σύντομα, και οι δύο άνδρες βρίσκονταν στο Ρεχόμποθ, κοινωνικά αποστασιοποιημένοι από τον πρόεδρο, ο οποίος ανάρρωνε από το Covid.
  • Από εκείνο το απόγευμα και μέχρι πολύ αργά τη νύχτα, οι τρεις τους δούλευαν πάνω σε μία από τις πιο σημαντικές και ιστορικές επιστολές της προεδρίας του κ. Μπάιντεν – την ανακοίνωση της απόφασής του να αποσυρθεί από την εκστρατεία επανεκλογής του, αφού κορυφαίοι Δημοκρατικοί, δωρητές, στενοί σύμμαχοι και φίλοι τον πίεζαν ανελέητα να αποσυρθεί.
  • Ο Τζο Μπάιντεν είχε πάρει πια την απόφασή του και ο χρόνος μετρούσε πια αντίστροφα για να την ανακοινώσει.

Κυριακή 21/07 – Τα τρία τηλεφωνήματα

Οι τελευταίες λεπτομέρειες της επιστολής γράφτηκαν το πρωί της Κυριακής. Αμέσως μετά ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε τρία τηλεφωνήματα. Οι τρεις πρώτοι που άκουσαν τι θα ακολουθούσε ήταν η Κάμαλα Χάρις, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζεφ Ζάιεντς και η Τζεν Ο’Μάλι Ντίλον.

  • Ο κ. Ζάιεντς πραγματοποίησε στη συνέχεια τηλεφώνημα με άλλους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου για να επιβεβαιώσει ότι ήταν αλήθεια και να τους ευχαριστήσει για όλη τη σκληρή δουλειά τους, ενώ ακολούθησε παρόμοιο τηλεφώνημα που πραγματοποίησε με μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, τα οποία δεν το γνώριζαν μέχρι που η ανάρτηση ανέβηκε στο διαδίκτυο. Ο κ. Μπάιντεν πέρασε μέρος της ημέρας κάνοντας τηλεφωνήματα σε ηγέτες του Κογκρέσου και άλλους συμμάχους.
  • Χαρακτηριστική της άγνοιας που είχαν πολλοί συνεργάτες και υποστηρικτές του για την απόφαση ήταν η παρουσία του Σέντρικ Ρίτσμοντ σε τηλεοπτική εκπομπή. Λίγο μετά τις 11 π.μ., περίπου τρεις ώρες πριν την ανακοίνωση ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου – εμφανίστηκε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS λέγοντας: «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, έχει πάρει μια απόφαση. Και αυτή η απόφαση είναι να αποδεχθεί το χρίσμα και να διεκδικήσει την επανεκλογή, να κερδίσει την επανεκλογή».

Κυριακή 21/07 – Η ώρα της ανακοίνωσης

Στις 13:45 της Κυριακής – ένα λεπτό πριν ο κ. Μπάιντεν δημοσιεύσει την επιστολή απόσυρσής του στον κόσμο – ο πρόεδρος ενημέρωσε αρκετούς συμβούλους του, συμπεριλαμβανομένης της Ανίτα Νταν, η οποία διαχειρίζεται τη στρατηγική επικοινωνίας. Τους διάβασε την επιστολή και ευχαρίστησε το προσωπικό του για τις υπηρεσίες τους.

  • Η ανάρτηση στο X βγήκε στις 13:46 μ.μ. Στις τάξεις του Λευκού Οίκου, κάποιοι έπαθαν σοκ. Άλλοι έκλαιγαν. Και άλλοι ήταν ανακουφισμένοι, τουλάχιστον, που ήξεραν ότι είχε ληφθεί μια απόφαση και η εκστρατεία μπορούσε να προχωρήσει.
  • Αποφάσισε να ανακοινώσει το τέλος της υποψηφιότητάς του στο Χ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την απόφαση, επειδή του έδωσε τη δυνατότητα να το κάνει «με τον τρόπο του», αποφεύγοντας τις ίντριγκες και τις διαρροές που ταλαιπώρησαν την εκστρατεία του τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.