Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την προεδρική κούρσα του 2024 την Κυριακή, υποστηρίζοντας την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις για να πάρει τη θέση του, με την ίδια να δηλώνει πως σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρική υποψηφιότητα.

Η Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη ασιατική καταγωγής Αμερικανίδα που ανέβηκε στην αντιπροεδρία. Τώρα, η υποστήριξη του Μπάιντεν πιθανόν να την τοποθετεί σε πλεονεκτική θέση ώστε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος.

Η ίδια έχει μακρά ιστορία στην πολιτική: εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια, γερουσιαστής, υποψήφια για την προεδρία το 2020 και αντιπρόεδρος. Και ενώ στο τελευταίο αξίωμα το οποίο κατείχε βρισκόταν στη σκιά του Μπάιντεν, πλέον βρέθηκε να αποτελεί βασική πρωταγωνίστρια της εκλογικής κούρσας, με τις θέσεις της σε βασικά ζητήματα να εξετάζονται ήδη εξονυχιστικά τόσο μέσα στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.

Ο «τσάρος των συνόρων»

Ένα από τα θέματα στα οποία εστιάζει περισσότερο ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το μεταναστευτικό, με τις εκκλήσεις για «μαζικές απελάσεις» να κυριαρχούν στις προεκλογικές του ομιλίες. Αυτό δημιουργεί μια ιδιαίτερη συνθήκη, καθώς μία από τις κύριες αρμοδιότητες της Χάρις ως αντιπρόεδρος ήταν η συνοριακή κρίση, ως προς την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης από τη Λατινική Αμερική, όπως η φτώχεια και η βία στις χώρες καταγωγής των μεταναστών. Μάλιστα, πέρυσι, ανακοίνωσε δωρεές 950 εκατομμυρίων δολαρίων από ιδιωτικές εταιρείες για τη στήριξη κοινοτήτων της Κεντρικής Αμερικής.

Ωστόσο, η εμπλοκή της στο ζήτημα της συνοριακής κρίσης αποτέλεσε την αφορμή για τους Ρεπουμπλικανούς να την αποκαλούν ειρωνικά «τσάρο των συνόρων». Τουλάχιστον επτά διαφορετικοί ομιλητές στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την περασμένη εβδομάδα χρησιμοποίησαν αυτό το παρατσούκλι για να περιγράψουν την Χάρις, κάτι που ωστόσο είναι άτοπο, διότι στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ υπεύθυνη για την προστασία των συνόρων αυτή καθ’ αυτή.

Το ζήτημα των αμβλώσεων

Τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της, η ψήφος της Χάρις έκανε τη διαφορά στη διαιρεμένη τότε ακριβώς στα δύο Γερουσία, με τη Χάρις να πρέπει να βρίσκεται συνεχώς εκεί για να ψηφίζει. Αυτό συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό των δημόσιων εμφανίσεών της, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης μίλαγαν για «εξαφάνιση» της αντιπροέδρου.

Όμως, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022, όταν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, η Χάρις άρχισε σταδιακά επανέρχεται στις δημόσιες εμφανίσεις, με κεντρικό στοιχείο το ζήτημα των αμβλώσεων, πρόβλημα που οι Αμερικανοί θεωρούν το δεύτερο μεγαλύτερο μετά τον πληθωρισμό. Άλλωστε, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν –με την προσωπική του δυσφορία με τις αμβλώσεις και την υποστήριξή του σε περιορισμούς παλαιότερα στην καριέρα του– δεν αποτελούσε τον καλύτερο αγγελιοφόρος.

Τον Μάρτιο πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη αντιπροέδρου σε κλινική αμβλώσεων – μια δυναμική κίνηση για ένα ζήτημα που ο αναφέρει πως «μπορεί να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ».

Στο δρόμο που χάραξε ο Μπάιντεν

Ήδη από τους προκριματικούς του Μαρτίου έγινε σαφές στους Δημοκρατικούς πως η Γάζα «ψηφίζει» σε αυτές τις εκλογές, με τους ψηφοφόρους να δηλώνουν τη δυσαρέσκεια τους προς την πολιτική του Μπάιντεν. Παρ’ όλο που, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές ως προς την εξωτερική πολιτική του Κόμματος με τη Χάρις ως υποψήφια, η ίδια έχει κάνει λόγο επανειλημμένα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα ενώ έχει περιγράψει την κατάσταση εκεί ως «ανθρωπιστική καταστροφή», αφού «πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί».

Αυτά αναμένεται να είναι τα βασικά θέματα στα οποία θα δώσει έμφαση η Κάμαλα Χάρις για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών, ενώ παράλληλα, οι Ν Υ Τ εκτιμούν πως θα οικειοποιηθεί εν μέρει τις «νίκες» της κυβέρνησης Μπάιντεν – όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, η μείωση του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι πρωτοβουλίες για το κλίμα, και ο υπερκομματικός νόμος για τις υποδομές, ο οποίος περιλαμβάνει ιστορική χρηματοδότηση για γέφυρες και δρόμους.

Είναι μια στρατηγική που και ο ίδιος ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε με επιτυχία το 2020, συνδέοντας τη θητεία του ως αντιπρόεδρο με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ομπάμα – τονίζοντας ότι συχνά ήταν ο «τελευταίος στην αίθουσα» όταν λαμβάνονταν οι βασικές αποφάσεις.

Όπως και να έχει, η Χάρις έχει μπροστά της έναν δύσκολο δρόμο καθώς, εάν τελικώς οριστεί ως η επίσημη υποψήφια των Δημοκρατικών, κάτι που θα επικυρωθεί στο συνέδριο του Κόμματος στα μέσα Αυγούστου (19-22), θα έχει στη διάθεσή της μόνο μερικούς μήνες για να αυξήσει τα -αδύναμα- ποσοστά αποδοχής της, να διεξαγάγει την προεκλογική της καμπάνια και να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα ενάντια στον Τραμπ, τον οποίο οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει ως υπαρξιακή απειλή για τη δημοκρατία.

Μένει μόνο να φανεί αν το πολιτικό δράμα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ θα μπορούσε να κορυφωθεί με την Κάμαλα Χάρις να γράφει ιστορία.