Ανταπόκριση Βρυξέλλες

Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Βρυξελλών και Ουγγαρίας με τον Βίκτορ Όρμπαν να αγνοεί τους κανόνες της Ένωσης λειτουργώντας ως μόνος κυρίαρχος και την ΕΕ να στέλνει μηνύματα τα οποία ωστόσο εκείνος αγνοεί επιδεικτικά.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αποφάσισε έστω «συμβολικά» όπως είπε να συγκαλέσει το επόμενο άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες μετά τις διακοπές του καλοκαιριού και όχι στην Ουγγαρία η οποία έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Απέρριψε τον όρο «αποστολή ειρήνης»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ απέρριψε τον όρο «αποστολή ειρήνης» που χρησιμοποιεί ο Βίκτορ Όρμπαν περιγράφοντας τα ταξίδια του και δη τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι 25 κράτη-μέλη στηλίτευσαν τη στάση της Βουδαπέστης με μοναδική εξαίρεση τη Σλοβακία όπως αναφέρουν πηγές.

«Η Ρωσία είναι αυτός που επιτίθεται και η Ουκρανία είναι το θύμα» τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτό που αποκαλείται αποστολή ειρήνης η οποία αγνοεί τα θεμελιώδη, στο τέλος της ημέρας ωφελεί μόνο τον Πούτιν και δεν θα φέρει ειρήνη».

«Πιστή συνεργασία και εφαρμογή των κοινών θέσεων»

«Υπενθύμισα το καθήκον της πίστης στο άρθρο 24.3 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο δεν υπάρχει μόνο για διακόσμηση, δεν είναι κενές λέξεις. Τα κράτη μέλη είναι κυρίαρχα στην εξωτερική πολιτική, αλλά από τη στιγμή που είναι μέλη της Ένωσης πρέπει να υπακούν στις συνθήκες και ειδικά σε αυτό το άρθρο, το οποίο ζητεί πιστή συνεργασία και εφαρμογή των κοινών θέσεων στην εξωτερική πολιτική . Δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ή δεν μπορείς, Πρέπει να το κάνεις» διεμήνυσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η μάλλον παγιωμένη στάση της Ουγγαρίας η οποία μπλοκάρει σχεδόν κάθε απόφαση εξωτερικής πολιτικής που απαιτεί ομοφωνία, αναγκάζοντας ουκ ολίγες φορές τον Ζοζέπ Μπορέλ να εκδίδει ανακοινώσεις ως ύπατος εκπρόσωπος και όχι από κοινού με τα 27 κράτη-μέλη, έχει ξαναφέρει έντονα στο προσκήνιο τις συζητήσεις για κατάργηση του βέτο κάτι που αναμένεται να απασχολήσει τον επόμενο κοινοβουλευτικό κύκλο. Ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο προκαλεί το γεγονός ότι η πολιτική ομάδα του Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Πατριώτες για την Ευρώπη» καταλαμβάνει την τρίτη θέση κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην θητεία που μόλις ξεκινά.