Με την έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού να είναι εμφανής και με την απουσία του Νικ Καλάθη να είναι πρόβλημα σε άμυνα και επίθεση, η εθνική μας ηττήθηκε εύκολα από τους πολύ ανώτερους Σέρβους στο φιλικό – πρόβα τζενεράλε των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η «γαλανόλευκη» δε μπόρεσε ποτέ να περιορίσει την κυκλοφορία των γηπεδούχων, που είχαν πολλούς παίκτες σε καλή μέρα (μεταξύ των οποίων οι Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ), έκαναν… κατάληψη στα ριμπάουντ και αποκάλυψαν όλες τις αδυναμίες μας.

Η εμφάνιση ήταν μεν αποθαρρυντική ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως ήταν και ένα… reality check, που μπορεί να βοηθήσει την «επίσημη αγαπημένη» στη Λιλ.

Εξαιρετικά χρήσιμος ήταν ο Μωραϊτης, που… κέρδισε πόντους στον ανταγωνισμό, ενώ για άλλη μία φορά ο Γουόκαπ ήταν μεταξύ των διακριθέντων.

Από την αρχή

Το ξεκίνημα ήταν… 100% σερβικό, με τους γηπεδούχους να ελέγχουν στον απόλυτο βαθμό τον ρυθμό του αγώνα. Η Ελλάδα ξεκίνησε με ένα αρνητικό 6-0, μπόρεσε να μειώσει στους δύο στο 10-8, όμως ποτέ ξανά.

Η άμυνα είχε σοβαρά θέματα και αδυνατούσε να περιορίσει το ταλέντο των Σέρβων. Η είσοδος του Μωραϊτη ήταν αυτή που περιόρισε τη διαφορά λίγο πριν το τέλος της περιόδου και η διακοπή μας βρήκε στο -5, (26-21), παρότι νωρίτερα υπήρξε και διψήφια.

Η εθνική έβρισκε τα πατήματά της στην επίθεση, όμως στην άμυνα, οι Σέρβοι παρέμεναν γρίφος. Οταν η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη βελτιώθηκε σε αυτό το κομμάτι, στα μέσα της δεύτερης περιόδου, η διαφορά έπεσε αισθητά σε εύρος που μπορούσε να διαχειριστεί.

Τα σκαμπανεβάσματα όμως ήταν αναπόφευκτα, τα ριμπάουντ ήταν… ιδιοκτησία των Σέρβων, που έτσι είχαν πάντα το πάνω χέρι. Το ημίχρονο μας βρήκε στο -9 (48-39), με κορυφαίο σκόρερ για μας τον Γιάννη (11π.), στον οποίον έπαιζαν ομαδική και σκληρή άμυνα, και πρώτο σκόρερ των Σέρβων τον εκπληκτικό Πετρούσεφ (9).

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν αρκετά παρόμοιο με το πρώτο. Καλή άμυνα, κακή επίθεση με εξαιρέσεις ανά διαστήματα, όμως το ταλέντο των Σέρβων έκανε πάντα τη διαφορά. Λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου η διαφορά έφτασε στους 16 και ουσιαστικά δε μαζεύτηκε ποτέ.

Οταν τα πράγματα… χαλάρωσαν, μάλιστα, οι γηπεδούχοι έκαναν πραγματική επίδειξη με πρωταγωνιστές του Πετρούσεφ, Γιόκιτς και Μπογκντάνοβιτς.