Η νέα πρωτοβουλία στοχεύει στην εξάλειψη της διαφθοράς και την πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης οχημάτων, ανανέωσης αδειών οδήγησης και άλλων συναφών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για τις παρακάτω διαδικασίες, θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής: https://patt.attica.gov.gr/appointments/.

Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν:

– τη μεταβίβαση οχήματος ΙΧ,

– την ανανέωση άδειας οδήγησης,

– την αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου,

– τη χορήγηση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω απώλειας, κλοπής ή αλλοίωσης,

– τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας και

– την άρση παρακράτησης κυριότητας οχήματος

Η εφαρμογή του ψηφιακού συστήματος αναμένεται να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία και τον χρόνο αναμονής των πολιτών, ενώ παράλληλα θα εξαλείψει την παράκαμψη προτεραιότητας και θα βελτιώσει τον προγραμματισμό των υπηρεσιών. Ο πλήρης σχεδιασμός περιλαμβάνει την καθολική εφαρμογή του συστήματος σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής, μέχρι και την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, θα παρέχεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης και για τους πολίτες που δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας, ώστε να υπάρξει χρόνος ενημέρωσης του κοινού για τη νέα διαδικασία.

Από σήμερα, η πληρωμή των τελών αδείας και μεταβίβασης οχημάτων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω κωδικού πληρωμής RF/QR, που οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στην Ελλάδα, μέσω web/mobile banking. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην πρόληψη της εμφάνισης πλαστών ή παραποιημένων αποδεικτικών πληρωμής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:

«Εφαρμόζουμε τις δεσμεύσεις μας για την πλήρη ψηφιοποίηση της Διεύθυνσης Μεταφορών και την εξάλειψη της διαφθοράς. Με την αποκλειστική χρήση του ψηφιακού συστήματος, διασφαλίζουμε διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και τις ταλαιπωρίες για τους πολίτες. Το νέο σύστημα ενισχύει την αξιοπιστία των υπηρεσιών μας και αποτρέπει κάθε μορφή κατάχρησης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την καινοτομία και να προχωρήσουμε στην πλήρη αναβάθμιση της Περιφέρειας Αττικής, καθιστώντας την πιο σύγχρονη, φιλική προς τον πολίτη και διαφανή από ποτέ. Καλούμε όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν τις αλλαγές και να εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες που προσφέρουμε».