Δέκατη πέμπτη συνεχόμενη μέρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών ήταν η σημερινή με τις θερμότερες περιοχές να είναι η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά και η νοτιοανατολική Πελοπόννησος.

Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Στυλίδα Φθιώτιδας (41.9 °C) και ακολούθησε η Θήβα (41.6 °C) και τα Ψαχνά Ευβοίας (41.2 °C).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr/ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 189 από τους 513 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό 37%) ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία ήταν ίση με 35.5 °C.

Το θερμόμετρο σήμερα στην Αθήνα να έφθασε το μεσημέρι τους 38, με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας να κάνουν την ατμόσφαιρα στο κέντρο αποπνικτική.

Ανησυχητικά είναι μέχρι στιγμής τα μοντέλα πρόγνωσης για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα οποία και αυτός ο μήνας θα είναι ιδιαίτερα θερμός.

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού

Μεταβολή του καιρού αναμένεται από αύριο Τρίτη 23/07 με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα έντονα, με βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περισσότερες περιοχές.

Η μέγιστη θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 34 με 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και τοπικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37-38 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη 24/07 ο καιρός θα είναι αίθριος στις περισσότερες περιοχές εκτός από τη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, όπου θα υπάρχουν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Από νωρίς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και σε όλα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά τους 34 με 36 βαθμούς, και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Έρχονται θερμικές καταιγίδες – Τι είναι

«Από αύριο Τρίτη σιγά σιγά και σταδιακά θα αρχίσει να υποχωρεί ο υδράργυρος. Θα σημαίνει το τέλος του καύσωνα μετά από 15-16 ημέρες και βεβαίως θα κάνουν την εμφάνισή τους οι θερμικές καταιγίδες. Από το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια θα αρχίσει πάλι σιγά σιγά και δειλά δειλά να ξανανεβαίνει η θερμοκρασία, όχι όμως σε επίπεδο ισχυρού καύσωνα, σε θερμοκρασίες κοντά στους 36-38 βαθμούς Κελσίου», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο.

Οι θερμικές καταιγίδες είναι καταιγίδες που δημιουργούνται λόγω της θερμικής αστάθειας στην ατμόσφαιρα. Συνήθως συμβαίνουν όταν η επιφάνεια της γης θερμαίνεται σημαντικά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται ο αέρας που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια και να ανεβαίνει προς τα πάνω, καθώς είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο αέρα που βρίσκεται ψηλότερα.

Καθώς ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, ψύχεται και η υγρασία που περιέχει μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματίσει σύννεφα. Αν η αστάθεια είναι αρκετά μεγάλη, τα σύννεφα μπορούν να εξελιχθούν σε καταιγίδες,  συνήθως σύντομης διάρκειας. Μπορεί ωστόσο να είναι πολύ έντονες, με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και μερικές φορές χαλάζι.