Πρόκειται επί της ουσίας για ένα αμερικάνικο μοντέλο κοινωνικής υπηρεσίας που θα εφαρμοστεί στους Δήμους με Λίμνες, τουλάχιστον για αρχή.

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία μιας άμεσης πλατφόρμας συνεργασίας, μεταξύ των ελληνικών Δήμων και των Ελληνοαμερικανικών οργανισμών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, των πολιτιστικών ανταλλαγών και της συμμετοχής των πολιτών των ελληνικών Δήμων σε άμεσο τοπικό επίπεδο. Επιδιώκει να αξιοποιήσει τους πόρους, την τεχνογνωσία και τα δίκτυα και των δύο ομάδων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση των δεσμών απευθείας μεταξύ της ελληνικής διασποράς και της πατρίδας των προγόνων τους.

Μοντέλο και αφετηρία της νέας συνεργασίας αποτελούν πιλοτικές δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας και υιοθέτησης καλών πρακτικών στη διαχείριση των συνεπειών φυσικών καταστροφών, που θα συνεχιστούν με νέες δραστηριότητες σε Δήμους του Δικτύου, όπως ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  στο Δήμο Αγιάς τον Ιούλιο 2024, για την αποκατάσταση και θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικών μνημείων, όπως το ιστορικό κάστρο της Μελιβοίας, από τις ζημιές του Daniel στη Θεσσαλία.

Στη  δράση, που οργάνωσαν το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και  ο Δήμος Αγιάς, Μέλος του Δικτύου,  με πρωτοβουλίες του Δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα, συμμετείχαν Εθελοντές και επιστημονικό προσωπικό μη κερδοσκοπικού Οργανισμού και του Σώματος Περιβαλλοντικής Συντήρησης της κρατικής Υπηρεσίας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, (California Conservation Corps – USA), καθώς και μέλη της πολιτιστικής οργάνωσης  «Μελιβοίας Δέμας». Η συγκεκριμένη δράση, που έγινε στην Αγιά  και υποστηρίχθηκε από εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και του Δήμου, κρατικών αρχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την τοπική κοινωνία.

Η συγκεκριμένη δράση που βασίστηκε στην  εθελοντική συνεισφορά των κρατικών και μη κυβερνητικών Οργανισμών των ΗΠΑ εγκαινιάζει το μοντέλο της κοινωνικής υπηρεσίας, που συνδυάζεται ταυτοχρόνως με την εξασφάλιση εμπειρίας και επαγγελματικής απασχόλησης ιδίως για νέους της ελληνικής περιφέρειας, ως όχημα για την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών αποκατάστασης στους Δήμους που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και περιλαμβάνεται στους σκοπούς της νέας συνεργασίας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του μοντέλου της κοινωνικής υπηρεσίας, που εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία και κεντρική στήριξη των ΗΠΑ η Ecogenia, ως απαραίτητος ενδιάμεσος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός,  που συμβάλλει στην υλοποίηση προγραμμάτων του Σώματος Περιβαλλοντικής Συντήρησης της Καλιφόρνια στην Ελλάδα κινητοποιούνται νέα άτομα (18-30 ετών), σε προγράμματα αμειβόμενης κοινωνικής υπηρεσίας από οικονομικούς πόρους κρατικής και ιδιωτικής προσφοράς των ΗΠΑ.

Παρέχεται έργο και τεχνογνωσία,  σε τοπικές κοινωνίες με σκοπό την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας. Καθόλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στα προγράμματα, τα μέλη της ομάδας κοινωνικής υπηρεσίας  προσφέρουν το έργο τους για να υλοποιηθούν  περιβαλλοντικές εργασίες διαφόρων θεματικών βάση ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανά Δήμο και περιοχή. Παράλληλα συμμετέχουν σε εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης πράσινων και λοιπών δεξιοτήτων. Βασικός στόχος είναι η καλλιέργεια μιας νέας γενιάς ενεργών πολιτών για το κλίμα.

Εκπαιδευτικές αποστολές παιδιών από και προς ΗΠΑ και Ελλάδα

Στις άμεσες προτεραιότητες της υπερατλαντικής συνεργασίας του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και των ελληνικών Ομογενειακών δυνάμεων και Οργανισμών των ΗΠΑ είναι:

Η οργάνωση εκπαιδευτικών αποστόλων παιδιών από την Αμερική στις περιοχές όπου κατάγονται οι πρόγονοι τους στην Ελληνική Περιφέρεια και αντίστοιχα παιδιών από την ελληνική Περιφέρεια σε επιλεγμένους προορισμούς φιλοξενίας των ΗΠΑ. Για εκπαιδεύσεις, κοινωνικές και επαγγελματικές προοπτικές και παράλληλα για  εκμάθηση των εθίμων, της ιστορίας και των παραδόσεων των περιοχών αυτών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες,  με τον Γιώργο Ζιούλα και το  AHEPA Silicon Valley Chapter.