Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί για τους περισσότερους μια προέκταση του χεριού, ένα εύχρηστο εργαλείο αλλά και ένα «κόλλημα» της καθημερινότητας στο οποίο αφιερώνουμε αρκετή ώρα κάθε μέρα.

Οι ειδικοί, τις περισσότερες φορές, προειδοποιούν για τους κινδύνους που προκαλεί το κινητό στην ψυχική υγεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Τι γίνεται, όμως, με τα σωματικά προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά που το κρατάμε στο χέρι μας για πολλή ώρα;

Προτού λοιπόν πάθετε σύνδομο καρπιαίου σωλήνα, κάποια πάθηση στα μάτια ή ημικρανία, δοκιμάστε μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Ακολουθούν μερικά tips ειδικών στην Washington Post, ομαδοποιημένα με βάση τα μέρη του σώματος.

  • Χέρια

Οι ειδικοί μιλούν συχνά για τον σωστό και τον λάθος τρόπο να πληκτρολογείτε ή να κάθεστε στο γραφείο σας, αλλά πώς πρέπει να κρατάτε την αγαπημένη σας μικρή οθόνη;

Το κλειδί είναι η διατήρηση μιας ουδέτερης θέσης του καρπού, λέει η Lauren Shapiro, επίκουρη καθηγήτρια ορθοπεδικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό σημαίνει ότι ο καρπός είναι ίσιος ή έχει μόνο μια ελαφριά κλίση.

«Η κάμψη του καρπού, η έκταση του καρπού και η σφιχτή λαβή θα προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση και καταπόνηση στο σώμα», λέει η Shapiro.

Η καθηγήτρια συνιστά να κάνετε διαλείμματα για να αποφύγετε τις παρατεταμένες περιόδους χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας δεν είναι πολύ μεγάλο για το χέρι σας και επιλέξτε εργαλεία όπως hands-free, φωνητική υπαγόρευση ή τηλεφωνική κλήση αντί για γραπτά μηνύματα.

Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο εξάρτημα στο πίσω μέρος του τηλεφώνου σας για να το κρατάτε, βεβαιωθείτε ότι δεν στηρίζετε όλο το βάρος του τηλεφώνου σας σε ένα σημείο, όπως ένα μόνο δάχτυλο.

Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που συνδέουν τους τραυματισμούς των χεριών με την αύξηση της χρήσης του τηλεφώνου, λέει ο Shapiro. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το να κρατάτε ένα smartphone ή ένα tablet λανθασμένα θα μπορούσε να συμβάλει σε προβλήματα όπως η αρθρίτιδα του αντίχειρα, ο καρπιαίος σωλήνας και η τενοντίτιδα.

Καλέστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, κλείδωμα των δακτύλων ή επίμονο ή έντονο πόνο και ή μούδιασμα στο χέρι, το βραχίονα ή τον ώμο στην πλευρά που κρατάτε το τηλέφωνο.

  • Αυτιά

Πριν αρχίσετε να ακούτε το αγαπημένο σας τραγούδι από τα ακουστικά του κινητού σας, βεβαιωθείτε ότι δεν ανεβάζετε πολύ την ένταση.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας συνιστά να διατηρείτε το θόρυβο κάτω από τα 70 ντεσιμπέλ.

  • Μάτια

Η παρατεταμένη παρατήρηση της οθόνης ενός smartphone ή ενός tablet μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών. Η λύση είναι η απόσταση, τα διαλείμματα και η έκθεση στον ήλιο.

Όταν κοιτάτε το τηλέφωνό σας πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον μισό μέτρο μακριά από το πρόσωπό σας λέει ο Raj Maturi, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και οφθαλμίατρος στο Midwest Eye Institute. Κάντε ένα διάλειμμα κάθε περίπου 20 λεπτά και πηγαίνετε μια βόλτα έξω.

«Όταν βρίσκεστε έξω σε έντονο ήλιο, οι κόρες των ματιών σας μειώνονται σε πολύ μικρό μέγεθος», λέει ο Maturi. «Αυτό ανακουφίζει αυτόματα την πίεση στα μάτια σας» προσθέτει.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τον κανόνα 20-20-20, δηλαδή να κάνετε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά για να κοιτάξετε κάτι τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε μεγαλύτερα αλλά λιγότερο συχνά διαλείμματα. Όπως και να το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε τρόπους να αφήνετε την ίριδα και τις κόρες σας να χαλαρώνουν.

Εκτός από την κόπωση των ματιών, το υπερβολικό κοίταγμα των οθονών θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο μόνιμα οφθαλμικά προβλήματα, ιδίως στους νεότερους χρήστες, λένε οι ειδικοί. Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να συνδέουν την εκτεταμένη χρήση τηλεφώνων και οθονών με την αύξηση της μυωπίας, αλλά η Maturi λέει ότι ο συσχετισμός είναι αρκετά ισχυρός.

  • Καρδιά

Τα τηλέφωνα κατασκευάστηκαν για να είναι φορητά, αλλά συχνά μπορούν να μας κρατήσουν αδρανείς, κολλημένους στις καρέκλες μας ή στο κρεβάτι μας.

Αν η χρήση του τηλεφώνου εμποδίζει την τακτική σωματική δραστηριότητα, αρχίστε να προγραμματίζετε διαλείμματα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών οι ενήλικες πρέπει να έχουν 2½ έως 5 ώρες μέτριας αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Δεν έχετε χρόνο; Δοκιμάστε 75 λεπτά πιο έντονης δραστηριότητας.

Τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι πολλά: μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να βοηθήσει σε καταστάσεις που επηρεάζουν τη νόηση, ακόμη και να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

Αγχώνεστε πώς θα αποχωριστείτε το τηλέφωνό σας; Πάρτε το μαζί σας! Ακούστε μουσική ή ένα podcast ενώ περπατάτε ή κάνετε δουλειές, αλλά κρατήστε το τηλέφωνό σας στην τσέπη σας.

  • Εγκέφαλος

Μια οθόνη μπορεί να ενισχύσει τους πονοκεφάλους ή τις ημικρανίες σύμφωνα με τον Charles Flippen II, αναπληρωτή κοσμήτορα του Κέντρου Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Κι αυτό γιατί το κόλλημα στην οθόνη μάς κάνει να μην κινούμαστε αρκετά, να έχουμε ευαισθησία στο φως, να καθόμαστε λάθος και να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερες φορές απ’ όσες πρέπει για να μην στεγνώνουν.

Η λύση, όπως μπορεί να έχετε ήδη μαντέψει, είναι η χρήση της συσκευής σας με μέτρο και η πραγματοποίηση τακτικών διαλειμμάτων. Αν είστε ευαίσθητοι στο φως, μπορείτε να χαμηλώσετε τη φωτεινότητα ή να αποφύγετε να κοιτάτε μια φωτεινή οθόνη σε σκοτεινό δωμάτιο. Για να αποφύγετε την καταπόνηση του αυχένα σας, τοποθετήστε το τηλέφωνό σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ύψος των ματιών σας.

Υπάρχει ένας άλλος τεράστιος τρόπος με τον οποίο τα smartphones μας επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας: Μειώνουν τον ύπνο μας. Ο Flippen συνιστά να μην χρησιμοποιείτε οθόνες στο κρεβάτι για τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείτε. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε  ενεργοποιήστε ρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση του μπλε φωτός, το οποίο θα μπορούσε να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης.

«Για καλή ξεκούραση, θέλετε να καθαρίσετε το κεφάλι σας από όλα τα απομεινάρια της ημέρας και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλώς να αφήσετε το τηλέφωνο κάτω» λέει ο Flippen.