Παραίτηση Μπάιντεν: Η πρώτη αντίδραση των αγορών

Πώς άλλαξαν τα στοιχήματα μετά την παραίτηση Μπάιντεν – Τι δείχνουν οι κινήσεις σε μετοχές και ομόλογα

Η είδηση για αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, με τα δημοσιεύματα να βρίθουν, παρά τις προσπάθειες από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου να τις διαψεύσουν.

Εξάλλου, οι εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων τόσο στο εσωτερικό του κόμματος των Δημοκρατικών όσο και ο ίδιος ο Μπάιντεν –παρά τις περί του αντιθέτου επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του- δημιούργησαν ουσιαστικά τετελεσμένο. Μέσα στο κλίμα αυτό οι επενδυτές έμοιαζαν πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι.

Τα στοιχήματα μετά την παραίτηση Μπάιντεν

Ο διαδικτυακός ιστότοπος στοιχημάτων PredictIT έδειξε ότι οι τιμές για μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκαν κατά 4 σεντς στα 60 σεντ, ενώ η Χάρις ανέβηκε 12 σεντ στα 39 σεντς. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ένας άλλος πιθανός υποψήφιος των Δημοκρατικών, υποχώρησε στα 4 σεντς.

Οι αγορές διαχειρίστηκαν την είδηση ​​με γοργούς ρυθμούς, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών του S&P 500 να σημειώνουν άνοδο 0,1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq σημείωσαν άνοδο 0,2%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης στο 4,23%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE σημείωσαν άνοδο 0,2%.

«Καθώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Τραμπ έχουν ανέβει, οι αγορές ευνόησαν θέσεις που αναμένουν περισσότερα εμπορικά εμπόδια και πιθανώς υψηλότερο πληθωρισμό», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

«Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις έχει καλύτερες επιδόσεις από τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ και οι Δημοκρατικοί θα ελπίζουν ότι οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα παρουσιάσουν ένα χτύπημα με γνώμονα την Χάρις».

Το Trump-trade

Το λεγόμενο Trump-trade , το οποίο προϋποθέτει ότι οι φορολογικές πολιτικές του πρώην προέδρου θα αυξήσουν τα εταιρικά κέρδη, ενώ θα υπονομεύσει τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική υγεία της χώρας, κέρδισε έδαφος μετά την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο debate τον περασμένο μήνα.

Ήταν ιδιαίτερα ορατό στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, με τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις του Δημοσίου – που κινούνται αντιστρόφως προς τις τιμές – να αυξάνονται για λίγο λόγω των αυξημένων προσδοκιών ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ θα ανακτούσε τον Λευκό Οίκο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του περασμένου Σαββατοκύριακου .

Αν και οι αποδόσεις υποχώρησαν γρήγορα, η κίνηση αντανακλά την πεποίθηση των επενδυτών ότι μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωριστικές πολιτικές και σε μια πιο επεκτατική δημοσιονομική στάση. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Μπάιντεν να παραμερίσει και να υποστηρίξει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις θέτει υπό αμφισβήτηση τη νίκη του Τραμπ και πιθανότατα θα ωθήσει τους επενδυτές να μειώσουν αυτά τα στοιχήματα.

Η ομάδα του Τραμπ έχει πει ότι οι πολιτικές του υπέρ της ανάπτυξης θα μειώσουν τα επιτόκια και θα συρρικνώσουν τα ελλείμματα. Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι τα ελλείμματα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται και υπό μια δεύτερη κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Πραγματικά αφαιρεί μέρος του αέρα από τα πανιά του Trump Trade», αναφέρει στο Reuters, η Cameron Dawson, CIO της NewEdge Wealth στη Νέα Υόρκη, αν και είπε ότι οι αγορές θα περιμένουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα είναι ο υποψήφιος.

«Τότε είναι που θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε την ανατροπή του Trump Trade και άλλων ειδών κινήσεων», είπε η Dawson.

Οι δεσμεύσεις του Τραμπ

Λαμβάνοντας και επισήμως το ρεπουμπλικανικό χρίσμα  την Πέμπτη, ο Τραμπ υποσχέθηκε και πάλι να περικόψει τους εταιρικούς φόρους και να μειώσει τα επιτόκια. Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η προεδρία Τραμπ θα δημιουργούσε σκληρότερες εμπορικές σχέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πληθωριστικούς δασμούς.

Τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα θα μπορούσαν να διευρύνουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε σταθερά για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης προεδρίας Τραμπ 2017-2020, αν και η άνοδος το 2020 οφειλόταν κυρίως στις κυβερνητικές παροχές λόγω COVID-19.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι το έλλειμμα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και υπό μια δεύτερη κυβέρνηση των Δημοκρατικών, αλλά ένα πιο ισορροπημένο εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της υπερβολικής δημοσιονομικής τόνωσης που αναμένεται εάν οι Ρεπουμπλικάνοι σαρώσουν την Ουάσιγκτον.

Το μελλοντικό Κογκρέσο

Το Κογκρέσο είναι επί του παρόντος διχασμένο, με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ελέγχεται στενά από τους Ρεπουμπλικάνους και τη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς. Μια διχασμένη κυβέρνηση συχνά θεωρείται από τους επενδυτές ως θετική για τις αγορές, επειδή καθιστά πιο δύσκολο για κάθε μέρος να επιβάλει δραματικές αλλαγές πολιτικής.

Αναμενόμενη αστάθεια

Επενδυτές αναφέρουν ότι η αστάθεια της αγοράς θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα για τις εκλογές.
«Η παραίτηση του Μπάιντεν είναι ένα εντελώς νέο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας», δήλωσε η Τζίνα Μπόλβιν, Πρόεδρος του Bolvin Wealth Management Group. «Αυτό μπορεί να είναι ο καταλύτης για την αστάθεια της αγοράς που έχει καθυστερήσει».

Μέρος της αγοράς μετοχών, ιδίως οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις, αντέδρασαν ευνοϊκά τις τελευταίες εβδομάδες στην προοπτική νίκης του Τραμπ. Τα κρυπτονομίσματα έχουν επίσης ενισχυθεί. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe, η «μετρητής φόβου» της Wall Street – έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου την Παρασκευή .

«Στην αγορά δεν αρέσει η αβεβαιότητα και το πρόσθετο στοιχείο ενός άγνωστου υποψηφίου των Δημοκρατικών θα ενισχύσει σίγουρα τη δυσφορία των επενδυτών», δήλωσε η Rafia Hasan, Chief Investment Officer, Perigon Wealth στο Σικάγο. «Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η αγορά αύριο και τις επόμενες εβδομάδες με αυτές τις ειδήσεις».

ΠΗΓΗ: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.