Τον αποκάλεσαν «βασιλιά των γυάλινων πύργων». Και όχι άδικα. Το όνομά του δεσπόζει σε πολλά φημισμένα κτήρια της Λεωφόρου Κηφισίας: Atrina, Agora, Atrium και πολλά ακόμη έγιναν τοπόσημα και τον τοποθέτησαν στους πρωτοπόρους της ελληνικής αγοράς ακινήτων.

Κτήρια με σφραγίδα Μπάμπη Βωβός

Ο Μπάμπης Βωβός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών πριν από μερικές ημέρες κατάφερε να βάλει την «σφραγίδα» του στο χώρο των κατασκευών, εισάγοντας καινοτόμα στοιχεία στα χρόνια που μεσουρανούσε στο εγχώριο real estate μέχρι την εκκωφαντική πτώση του, με αποκορύφωμα τη σύλληψή του για χρέη.

Όπως κάθε πετυχημένος επιχειρηματίας, έτσι και ο ίδιος εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν για να ξεδιπλώσει το όραμά του.

Για αυτόν, η ευκαιρία δόθηκε με την μεταφορά του συντελεστή δόμησης στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, για να κτίσει πανύψηλα κτήρια.

Atrina, ο πύργος που άλλαξε την Λεωφόρο Κηφισίας

Έχοντας «κολλήσει το μικρόβιο» των skyscrapers από τα ταξίδια που έκανε σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις δεκαετίες του 1960 και 1970 αποφάσισε να ξεκινήσει τον δικό του ουρανοξύστη: το «Atrina» στο Μαρούσι.

Το όνομα του λέγεται πως προήλθε από τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών του, Άρη, Τριάδας και Ναταλίας.

O Πύργος Atrina που ολοκληρώθηκε το 1981 σε σχέδια του κορυφαίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα

Το ακίνητο βασίστηκε σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα και ολοκληρώθηκε το 1981, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα στην Λεωφόρο Κηφισίας.

Αποτελείται από δύο κτήρια, το ένα με πρόσοψη στη Λεωφόρο Κηφισίας και το δεύτερο (πύργος) είναι ύψους 70 μέτρων και περιλαμβάνει 18 ορόφους.

Το Atrina Center πρωταγωνίστησε στην ελληνική τηλεόραση καθώς «υποδύθηκε» την περίφημη Giant του Γιάγκου Δράκου στα χιλιάδες επεισόδια του δημοφιλούς σήριαλ του ΑΝΤΙ1 «Λάμψη». Ήταν η αρχή μιας ιδιαίτερα παραγωγικής κατασκευαστικής πορείας.

Η σφραγίδα στην Agora…

Με όχημα το «εργαλείο» της αντιπαροχής προχωρά στην οικοδόμηση του εμβληματικού εμπορικού κέντρου Agora το 1987. Ήταν τότε που η Λεωφόρος Κηφισίας άρχισε να γεμίζει με γυάλινα πολυτελή κτήρια, θυμίζοντας κάτι από… Νέα Υόρκη.

Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, έρχεται το «Polis» (1995) και λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας το «Monumental Plaza» (1999). Σε όλα τα κτήρια από μακριά φαινόταν η φωτεινή πινακίδα με το όνομα του κατασκευαστή.

… και η επέκταση στην παραλιακή

Μετά την επέλαση στα Βόρεια Προάστια ήρθε η επέκταση στα Νότια Προάστια. Πάντα στο ίδιο… μοτίβο και λογική. Το παλαιό κτιριακό συγκρότημα της Ελφίνκο στη λεωφόρου Συγγρού μετατρέπεται σε… γυάλινο, στεγάζοντας για ένα… φεγγάρι τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας πριν αυτά μετακομίσουν στην οδό Πειραιώς.

Το εμπορικό κέντρο που κατασκεύασε ο Μπάμπης Βωβός στο Δέλτα Φαλήρου

Παράλληλα, βάζει πόδι στην παραλιακή και συγκεκριμένα στο Δέλτα Φαλήρου, χτίζοντας εμπορικό κέντρο όπου φιλοξενούνται καταστήματα ηλεκτρικών και εστίασης και κινηματογράφος (σήμερα μετατρέπονται σε γραφεία).

Το σπίτι του Σαρτζετάκη και το κτήριο της Vodafone

Ανάμεσα στα project που ανέλαβε στα 30 και πλέον χρόνια δραστηριοποίησης του, ο Μπάμπης Βωβός είναι η οικία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη και το κτήριο της Ρωσικής Πρεσβείας στο Χαλάνδρι, που σήμερα στεγάζεται η Vodafone.

Για το συγκεκριμένο έργο, χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη με κατοίκους της περιοχής και περιβαλλοντικά σωματεία για το «Κτήμα Θων», στη διασταύρωση των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

Πέρα από τους ουρανοξύστες, ο Μπάμπης Βωβός δραστηριοποιήθηκε σε ξενοδοχειακά και οικιστικά συγκροτήματα, με το project στον Γαλατά, αλλά και το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στη Ν. Ερυθραία να ξεχωρίζουν.

Βοτανικός, η αρχή του τέλους…

Το project ωστόσο που έμελλε να αποδειχθεί μοιραίο ήταν ο… Βοτανικός.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την εταιρεία σε συνδυασμό με τον υπέρογκο δανεισμό, όταν το τσουνάμι της κρίση της Lehman Brothers χτύπησε και την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ot.gr