Mε κύρια θεματική την «Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων», τo «ANIMASYROS» Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει για 17η χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Και για τρίτη χρονιά φέτος είναι «powered by ΔΕΗ», καθώς η ΔΕΗ, η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί επίσημο χορηγό του.

Το αφιέρωμα στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων διατρέχει όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ, ενώ θα παραβρεθούν καλεσμένοι από την Αφρική, όπως οι Ebele Okoye, Raymond Malinga και Comfort Arthur. Ενα πρόγραμμα 40 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους θα αναδείξει το πλούσιο μωσαϊκό της αφήγησης και της καλλιτεχνικής καινοτομίας που προέρχεται απ’ αυτήν την περιοχή του πλανήτη. Επίσης ταινίες σημαντικών Ευρωπαίων δημιουργών αποτίουν φόρο τιμής στην Αφρική και την ιστορία της, ανάμεσα στις οποίες “Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα” του Michel Ocelot.

Ο Φαραώ, ο κλέφτης και η πριγκίπισσα

Η ταινία Yellow Fever εντάσσεται στο αφιέρωμα στην Αφρική

Η αυλαία του φετινού ANIMASYROS powered by ΔΕΗ ανοίγει με την βραβευμένη «Sultana’s Dream» της Isabel Herguera, συμπαραγωγής Γερμανίας και Ισπανίας, ενώ κατά την διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ, η συνεχώς εξελισσόμενη και ιδιαίτερα δραστήρια σκηνή ανιμέισον της κεντρικής Ευρώπης θα προβληθεί, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα: έξι ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη Σλοβακία που επέλεξε η παραγωγός, σκηνοθέτις και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μπρατισλάβα, Ivana Laučíková.

Στιγμιότυπο από την ταινία Sultana’s Dream που θα σηκώσει την αυλαία του φετινού Animasyros

Διαγωνιστικά τμήματα

Στα Διαγωνιστικά Τμήματα του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024 και ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου, υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 2.600 συμμετοχές από 115 χώρες. Φέτος, το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ 2024 περιλαμβάνει διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες, καθώς και έργα διαχρονικά από παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες.

Ως προς το Διεθνές Φοιτητικό Πρόγραμμα, το Φεστιβάλ υποδέχεται τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές, ενώ πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται στο Διεθνές Πανόραμα.

Οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα με βραβείο που αθλοθείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και, για πρώτη φορά φέτος, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, προστίθενται το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα Δημιουργού (1.500 €) και το Βραβείο Ελληνόφωνης φοιτητικής ταινίας (1.500 €). Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του ANIMASYROS περιλαμβάνει, επίσης, ταινίες K.ID.S με έργα ανιμέισον για όλη την οικογένεια, καθώς και τις ταινίες του τμήματος Animapride με LGBTQI+ περιεχόμενο.

Nα σημειωθεί επίσης ότι τα Emile Awards έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η τελετή απονομής τους που θα κηρύξει τη νέα εποχή των θρυλικών ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο και στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή των Διαγωνιστικών Τμημάτων θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Highlights

Ανάμεσα στα highlights των φετινών προβολών μεγάλου μήκους ανήκουν οι “Το Αγόρι και ο Ερωδιός”, βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Hayao Miyazaki και “Οι Χωρικοί” της υποψήφιας για Όσκαρ δημιουργού του “Loving Vincent” Dorota Kobiela. Στο πρόγραμμα του ANIMASYROS powered by ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται ακόμη η πολυβραβευμένη ταινία επιστημονικής φαντασίας “White Plastic Sky” των Tibor Bánóczki και Sarolta Szabó, η οποία αφηγείται ένα μέλλον όπου τα ζώα και τα φυτά έχουν εξαφανιστεί και οι εναπομείναντες άνθρωποι επιβιώνουν βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από πελώριους πλαστικούς θόλους.

White Plastic Sky

Θα υπάρξει επίσης αφιέρωμα στο μεξικανικό ανιμέισον, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Instituto Mexicano de Cinematografía (IMCINE). Είκοσι μία ι 21 ταινίες μικρού μήκους από νέους και παλιούς Μεξικανούς δημιουργούς θα προβληθούν. Για τους μικρούς σε ηλικία φίλους του Φεστιβάλ 12 νέες ταινίες από την Τσεχία, σε συνεργασία με το Zlín Film Festival θα είναι πόλος έλξης.

Τέλος, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης θα επιλέξει φέτος τις αγαπημένες του ταινίες από την κατηγορία Animapride των τελευταίων ετών, ενώ όπως πάντα έτσι και φέτος θα υπάρξει μια σειρά εργαστηρίων και σεμιναρίων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της διοργάνωσης.