Νόστιμο χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο

Ο κύριος Νίκος Ζαβιτσάνος από το Μεγανήσι μας παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο. Κλασική και νόστιμη επιλογή της ελληνικής κουζίνας, που συνδυάζει τις γεύσεις του θαλασσινού με τα ζυμαρικά και τη ντομάτα.

Νίκος Ζαβιτσάνος
Νόστιμο χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο

Ο κύριος Νίκος Ζαβιτσάνος από το Μεγανήσι μας παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό στο φούρνο. Κλασική και νόστιμη επιλογή της ελληνικής κουζίνας, που συνδυάζει τις γεύσεις του θαλασσινού με τα ζυμαρικά και τη ντομάτα.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

15λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

80λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  1 χταπόδι (περίπου 1.500 γρ.)
  •  500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  •  2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  •  ½ ποτήρι κρασί ή ούζο
  •  6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  •  2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  •  2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  •  Λίγο φρέσκο μάραθο ή άνηθο
  •  Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε πολύ καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (3-4 εκ). Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και μαραίνουμε για λίγο τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ρίχνουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί ή το ούζο.

  2. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 2 λεπτά περίπου, ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε για 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα στη βάση του σκεύους, να καβουρντιστεί και να βγάλει τα αρώματά του.

  3. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, λίγο μάραθο ή άνηθο και 8 ποτήρια ζεστό νερό. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ελάχιστο αλάτι (το χταπόδι είναι από μόνο του αρμυρό), ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

  4. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κοφτό μακαρονάκι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί.

  5. Ολοκληρώνουμε το φαγητό ψήνοντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, για 20-25 λεπτά.

Μικρά Μυστικά

Αυτό το πιάτο αν το συνδυάσετε με λευκό κρασί θα προστεθει μια ελαφριά οξύτητα που ισορροπεί την γλυκύτητα της ντομάτας, ενώ το ελαιόλαδο και ο μαϊντανός δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας.

myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις