5 το πρωί: Η παραίτηση Μπάιντεν – Τα πυρά Ερντογάν σε Δένδια – Τα σενάρια για τους πυροβολισμούς στον Έβρο

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ έβαλε χθες ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την ανακοίνωση της απόφασής του να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα, οδηγώντας τις προεδρικές εκλογές σε αχαρτογράφητα νερά, 106 μέρες πριν από την διεξαγωγή τους.

1

Παραιτήθηκε από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν

  • Εκτός κούρσας ο Μπάιντεν: Εν μέσω έντονων πιέσεων από του Δημοκρατικούς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω επιστολής του ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα των επικείμων εκλογών στην Αμερική. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, με την απόφασή του να αιφνιδιάζει τον Λευκό Οίκο, με αρκετούς να εκφράζουν την έκπληξή τους που ο πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση αυτή ενώ αναρρώνει από Covid. Μάλιστα, μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εκστρατεία του ανέφερε ότι δεν σχεδίαζε να αποσυρθεί.
  • Πού δίνει το χρίσμα; Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι στηρίζει την Καμάλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές. Η ίδια, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της λέγοντας ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να ενώσει το κόμμα και να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στην Χάρις, μεταξύ αυτών και το ζεύγος Κλίντον.
  • Η αντίδραση Τραμπ: Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον απατεώνα. Δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είναι «μακράν ο χειρότερος Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα νικήσει εύκολα την Κάμαλα Χάρις.
2

Νέα επίθεση Ερντογάν στον Νίκο Δένδια

  • Το σχόλιο Ερντογάν: Στην γραμμή των προκλήσεων επανήλθε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια. Επιστρέφοντας από τα κατεχόμενα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς» ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον βάλει στη θέση του.
  • Η απάντηση της Αθήνας: Το Μαξίμου απάντησε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, υπογραμμίζοντας όσα είπε για την επίλυση του Κυπριακού ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή. «Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν δήθεν διαχωρισμούς ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
  • Συζήτηση για το Κυπριακό… αν και εφόσον: Στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι και στην τελευταία συνάντησή του με τον Ερντογάν, κατέστησε σαφές ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να ανευρεθεί μόνο στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, χωρίς οι δύο πλευρές στο νησί να καθίσουν και να βγουν από τις συνομιλίες «ως ίσοι».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Ένας τραυματίας μετά από πυροβολισμούς κατά συνοριοφυλάκων στον Έβρο

  • Τι συνέβη; Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στα σύνορα στον Έβρο, όταν Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή δέχθηκαν πυρά από αγνώστους κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας. Αποτέλεσμα ο τραυματισμός ενός 57χρονου συνοριοφύλακα.
  • Πώς είναι η υγεία του; Ο τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Ο έμπειρος συνοριοφύλακας, πατέρας δύο παιδιών, γλύτωσε από καθαρή τύχη αφού σώθηκε για δύο μόλις χιλιοστά. Πλέον, έχει αποσωληνωθεί και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση εκτός κινδύνου.
  • Τι εξετάζουν οι αρχές; Στο κάδρο των ερευνών της ΕΛΑΣ έχουν μπει οι αδίστακτοι διακινητές, καθώς γνωρίζουν τα κενά στον υπό κατασκευή φράχτη και προσπαθούν από εκείνα τα σημεία να προωθούν μετανάστες. Το συγκεκριμένο δεν αποτελεί μεμονωμένο συμβάν, καθώς όπως τονίζει o πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου «έχουμε πάρα πολλά περιστατικά που έχουμε έρθει σε πάρα πολύ επικίνδυνη θέση».
4

Ασύλληπτος παραμένει ο «δράκος της Αθήνας»

  • Το προφίλ του δράστη: Ελεύθερος συνεχίζει να κυκλοφορεί ο «δράκος της Αθήνας», άντρας πιθανότατα ασιατικής καταγωγής που επιτίθεται σε νεαρές γυναίκες στο Κέντρο με σκοπό να τις βιάσει. Ο δράστης, όπως τον έχουν σκιαγραφήσει οι αρχές, είναι μετρίου αναστήματος, κάτω του 1.70, αδύνατος και αλλοδαπός, καθώς μιλάει σπαστά ελληνικά.
  • Σε ποιες περιοχές κινείται; Ο «δράκος» φαίνεται πως δρα σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς οι τρεις επιθέσεις του έχουν καταγραφεί στο Μεταξουργείο στην οδό Βιργινίας Μπενάκη, στην Ομόνοια στη συμβολή των οδών Ευρυπίδου και Μενάνδρου και στον Κεραμεικό στη συμβολή των οδών Πηλέως και Μέντορος. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του.
  • Τι αποκαλύπτει το πρώτο θύμα: «Με έπιασε από το λαιμό ενώ εγώ κράταγα την τσάντα μου και πήγα να πάρω τηλέφωνο. Με τα χέρια του με πέταξε με δύναμη κάτω στο πεζοδρόμιο. Πρόλαβα και φώναξα πολύ δυνατά. Είχε κατεβάσει το παντελόνι του» αποκάλυψε το πρώτο θύμα του στο Mega, που σώθηκε χάρη στη σωτήρια παρέμβαση ενός γείτονα που άκουσε τις φωνές της.
5

Ανάσες δροσιάς με πτώση της θερμοκρασίας κατά 10°C

  • Δευτέρα με 40αρια: Έως και σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στα ηπειρωτικά στους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 39 με 40 °C και στο νομό Θεσσαλονίκης στους 38°C.
  • Πότε πέφτει η θερμοκρασία; Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Σάκη Αρναούτογλου, από την Τετάρτη 24/07 και ιδιαίτερα το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου αναμένεται αποκλιμάκωση του καύσωνα, με τη θερμοκρασία να κάνει «βουτιά» στους 32 βαθμούς. Μάλιστα, σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων η θερμοκρασία θα είναι από 3 έως και 6 βαθμούς χαμηλότερη. Στο σύνολο της χώρας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 35 με 39 °C.
  • Πού θα πέσει χαλάζι; Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, άστατος θα είναι ο καιρός κατά το διήμερο Πέμπτης 25/07 και Παρασκεύης 26/07, με πιθανότητα χαλαζόπτωσης σε κάποιες περιοχές. Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να σημειωθούν σε δυτική και κεντρική Μακεδονία και την Παρασκευή σε νοτιότερα τμήματα, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί μεγάλο τμήμα της χώρας κυρίως σε Θεσσαλία, Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, αλλά και Πελοπόννησο.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις