Οι δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως αναχαίτισαν σήμερα πύραυλο εδάφους, που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, πριν περάσει σε ισραηλινό έδαφος. Οι σειρήνες ήχησαν στην ισραηλινή Εϊλάτ, που βρίσκεται στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, με τους κατοίκους να αναζητούν προστασία σε καταφύγια. Οι Χούθι δήλωσαν ότι στοχοθέτησαν την πόλη με πολλαπλούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Εκδίκηση ορκίσηκε το Ισραήλ

Χθες σφοδρές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν την πόλη-λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, αφότου Ισραηλινοί αξιωματούχοι ορκίστηκαν εκδίκηση για χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ. Από την επίθεση του Ισραήλ επλήγη ένα διυλιστήριο και υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά. Το τηλεοπτικό κανάλι Almasirah των Χούθι μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν από τα πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Το χτύπημα των Χούθι στο Τελ Αβίβ

Πρόκειται για το πρώτο άμεσο χτύπημα στην Υεμένη από τότε που οι αντάρτες άρχισαν να στοχεύουν το Ισραήλ με πυραύλους και drones. Όλες οι προηγούμενες επιθέσεις είχαν αναχαιτιστεί, μέχρι που το χτύπημα της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε τουλάχιστον 10, για το οποίο οι Χούθι ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησαν έναν νέο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους μη ανιχνεύσιμο από τα ραντάρ και τα συστήματα αεράμυνας.

Ισραηλινός στόχος το λιμάνι της Χοντέιντα

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως τα μαχητικά του έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στη Χοντέιντα «ως απάντηση στις εκατοντάδες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον του κράτους του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες». Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το λιμάνι έγινε στόχος καθώς χρησιμοποιείται «για στρατιωτικούς σκοπούς».

Αντίποινα προανήγγειλαν οι Χούθι

Οι Χούθι ορκίστηκαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει προαναγγέλλοντας αντίποινα. «Θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση» ανέφεραν τονίζοντας ότι δεν «θα διστάσουν να επιτεθούν σε ζωτικής σημασίας στόχους στο Ισραήλ». Και ξεκαθάρισαν ότι η επίθεση αυτή απλά θα κάνει τον λαό της Υεμένης να θέλει να στηρίξει ακόμη περισσότερο τους Παλαιστίνιους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δεσμεύτηκε να ενισχύσει την ισραηλινή αεράμυνα μετά την επίθεση, εν μέσω αύξησης των επιθέσεων με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ. Οι IDF δήλωσαν ότι ένα μπαράζ 40 ρουκετών στόχευσε τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν και τη Γαλιλαία την επομένη της επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Χωρίς στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ

Τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Ισραήλ ενήργησε μόνο του στις επιθέσεις του Σαββάτου κατά των Χούθι, χωρίς στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους New York Times. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλήξει επανειλημμένα την πόλη-λιμάνι της Χοντέιντα, παρά τις δεσμεύσεις των ανταρτών να συνεχίσει τις επιθέσεις της όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο την Τετάρτη, ενώ δέχεται αυξανόμενες εγχώριες και διεθνείς πιέσεις να καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να ανταλλαγή των ομήρων της Χαμάς.