Την ευγνωμοσύνη της για την στήριξη του Τζο Μπάιντεν προς το πρόσωπό της για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ εξέφρασε η Κάμαλα Χάρις κατά την πρώτη δήλωσή της, μετά την παραίτηση του Αμερικανού προέδρου από την εκλογική κούρσα.

Ειδικότερα, η ίδια δήλωσε ότι «θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω τους Δημοκρατικούς -και να ενώσω το έθνος μας- για να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του. Έχουμε 107 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών. Μαζί, θα αγωνιστούμε. Και μαζί, θα νικήσουμε».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, ευχαριστώ τον Τζο Μπάιντεν για την εξαιρετική ηγεσία του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και για τις δεκαετίες υπηρεσίας του στη χώρα μας. H αξιοσημείωτη κληρονομιά επιτευγμάτων είναι απαράμιλλη στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, ξεπερνώντας την κληρονομιά πολλών προέδρων που υπηρέτησαν δύο θητείες στο αξίωμα.

Είναι βαθιά τιμή να υπηρετώ ως αντιπρόεδρός του και είμαι βαθιά ευγνώμων στον πρόεδρο, και ολόκληρη την οικογένεια Μπάιντεν. Γνώρισα για πρώτη φορά τον πρόεδρο Μπάιντεν μέσω του γιου του Mπο. Ήμασταν φίλοι από την εποχή που δουλεύαμε μαζί ως Γενικοί Εισαγγελείς των πολιτειών μας. Καθώς δουλεύαμε μαζί, ο Μπο μου έλεγε ιστορίες για τον πατέρα του. Το είδος του ανθρώπου που είναι.

Τα χαρίσματα που εκτιμούσε ο Μπο στον πατέρα του, είναι τα ίδια χαρίσματα και οι ίδιες αξίες που βλέπω καθημερινά στην ηγεσία του Τζο ως προέδρου: Την ειλικρίνεια και την ακεραιότητά του. Τη μεγάλη του καρδιά και την αφοσίωσή του στην πίστη και την οικογένειά του. Και την αγάπη του για τη χώρα μας και τον αμερικανικό λαό.

Με αυτή την ανιδιοτελή και πατριωτική πράξη, ο πρόεδρος Μπάιντεν κάνει αυτό που έκανε όλη του τη ζωή: Βάζει τον αμερικανικό λαό και τη χώρα μας πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Είναι τιμή μου να έχω την υποστήριξη του προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με τους Αμερικανούς για την ξεκάθαρη επιλογή σε αυτές τις σημαντικές εκλογές. Και αυτό είναι που θα θα συνεχίσω να το κάνω τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω τους Δημοκρατικούς -και να ενώσω το έθνος μας- για να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του. Έχουμε 107 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών. Μαζί, θα αγωνιστούμε. Και μαζί, θα νικήσουμε».

Λεπτά μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι αποχωρεί από την κούρσα, πρωτοκλασσάτα στελέχη των Δημοκρατικών δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στην Χάρις, όπως το ζεύγος Κλίντον.

Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1964 στο Oakland της Καλιφόρνια. Είναι κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα και είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Douglas Emhoff. Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε ως Εισαγγελέας του San Francisco (2004-2010) και στη συνέχεια ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας (2011-2017). Το 2016 εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπου έγινε η δεύτερη Αφροαμερικανή γυναίκα γερουσιαστής. Το 2020, έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη ασιατικής καταγωγής αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.