Καιρός: Εκτακτο δελτίο για πτώση θερμοκρασίας 10 βαθμών – Τι λέει ο Αρναούτογλου

Βουτιά θα σημειώσει ο υδράργυρος καθώς θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς κελσίου. Η Βουτιά του υδραργύρου θα διαρκέσει μόλις λίγα 24ωρα, αντίθετα με τη διάρκεια των ημερών με τα 42άρια. Η πρόβλεψη Αρναούτογλου και η πρόβλεψη Χατζηγρίβα για χαλάζι.

Για 14η συνεχόμενη ημέρα μας ταλαιπωρεί ο καιρός. Σήμερα στη χώρα καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές να φτάνει τους 41 βαθμούς.

Οι συνθήκες καύσωνα ξεκίνησαν νωρίτερα στη χώρα (και όχι μόνο) φέτος, με τις υψηλές θερμοκρασίες  από τον Ιούνιο, και για παρατεταμένο διάστημα. Ωστόσο φαίνονται προοπτικές ανάσας αν και εκτιμάται ότι θα είναι σύντομες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης  καιρού της ΕΜΥ.

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές τοπικά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου θα διατηρηθούν στη χώρα μας μέχρι τη Δευτέρα (22-7-2024). Από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή (21-7-2024) και τη Δευτέρα (22-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάρτηση – πρόβλεψη Αρναούτογλου

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε το νέο χάρτη θερμοκρασιών με τις ανάσες δροσιάς που όλοι ευχόμαστε και περιμένουμε!

Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο, Δευτέρα και Τρίτη θα είναι δυο αρκετά δύσκολες ημέρες με 40άρια ωστόσο από την Τετάρτη και ιδιαίτερα το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου η θερμοκρασία θα πέσει στους 32 βαθμούς.

Μάλιστα, όπως σημειώνει στην ανάρτησή του, σε υψόμετρα άνω των 500 μέτρων η θερμοκρασία θα είναι από 3 έως και 6 βαθμούς χαμηλότερη!

Ποιο διήμερο θα πέσει χαλάζι – Πρόβλεψη Χατζηγρίβα

Σύμφωνα με τον προγνώστη, Θεοφάνη Χατζηγρίβα από την ερχόμενη Τρίτη, αρχίζει η αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών ενώ το διήμερο της Πέμπτης και της Παρασκευής θα έχουμε άστατο καιρό, ίσως και χαλαζοπτώσεις σε κάποιες περιοχές.

Ωστόσο προς το τέλος του μήνα και από τις 27 Ιουλίου και μετά έρχεται νέο κύμα καύσωνα.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση:

«Παραμένουν οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 22.07, με τιμές μάλιστα που θα ακουμπήσουν ακόμη και τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου ως έχουμε πει σε προηγούμενες αναρτήσεις.

Αποκλιμάκωση από την Τρίτη 23.7 και κυρίως από τα βορειότερα τμήματα αρχικά, με φαινόμενα θερμικής αστάθειας σε τμήματα της Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς και πιθανώς κάποιων τμημάτων της Πελοποννήσου από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 35 με 39 βαθμούς Κελσίου στο σύνολο της χώρας

Παρόμοιος θα είναι ο καιρός την Τετάρτη 24.7 με φαινόμενα θερμικής αστάθειας κυρίως σε κεντρικά και βόρεια τμήματα, αλλά με την θερμοκρασία να σημειώνει νέα μικρή πτώση γενικά στη χώρα.

Θα ρίξουμε λίγο το βάρος μας στο διήμερο Πέμπτης 25.7 και Παρασκευής 26.7 καθώς υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε όλα τα προγνωστικά μοντέλα, για αισθητά άστατο καιρό με κάποια ισχυρά φαινόμενα αρχικά την Πέμπτη στην βόρεια χώρα, και κυρίως σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, και πιθανώς Ηπείρου και βόρειας κυρίως Θεσσαλίας, και την Παρασκευή σε νοτιότερα τμήματα με πιθανό καθολικό σταδιακό επηρεασμό μεγάλου τμήματος της χώρας και κυρίως της Θεσσαλίας, Στερεάς, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, αλλά και μεγάλου τμήματος της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου.

Έντονα τοπικά φαινόμενα και στα νησιωτικά του βορείου κυρίως Αιγαίου. Πολύ λίγα στα υπόλοιπα τμήματα των νοτίων νησιωτικών, εκτός αν αλλάξει η σύγκλιση.

Τόσο την Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή το ηλεκτρικό φορτίο θα είναι μεγάλο, με έντονες ηλεκτρικές εκκενώσεις και πιθανές τοπικές χαλαζοπτώσεις συνοδεία ισχυρών καθοδικών ανέμων κατά την ώρα εκδήλωσης αυτών ,και επομένως χρειάζεται δέουσα προσοχή.

Η θερμοκρασία σε πτώση παντού, και σε φυσιολογικές τιμές και αισθητά χαμηλές την ώρα των φαινομένων.

Από το Σάββατο όμως 27.07 σταδιακά ως έχουμε πει και τμηματικά από τα δυτικά της χώρας η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει με σοβαρές ενδείξεις προς το τέλος του μήνα, αρχές των πρώτων ημερών του Αυγούστου να βιώσουμε εκ νέου τιμές καύσωνα.

Θα παρακολουθούμε όμως μέρα μέρα την εξέλιξη και για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική άμεση ενημέρωση».

Embed code

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.