Έλληνες συνοριοφύλακες στον Έβρο δέχτηκαν πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά, σε σημείο όπου δεν υπάρχει φράχτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 57χρονος συνοριοφύλακας.

Ο έμπειρος συνοριοφύλακας, πατέρας δύο παιδιών, γλύτωσε από καθαρή τύχη αφού σώθηκε για δύο μόλις χιλιοστά.

Μαζί με δύο συναδέλφους του επιχειρούσε το απόγευμα του Σαββάτου 20/07 σε περάσματα διακινητών στην παρέβρια περιοχή του Σουφλίου, όταν ξαφνικά, στις 6 και 20, ακούστηκαν τρεις τουλάχιστον πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά.

Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

Ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου δήλωσε: «Ένας συνάδελφος ένιωσε κάποιο τραύμα στην κοιλιακή χώρα. Αμέσως οι συνάδελφοι το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να καλέσουν κάποιο ασθενοφόρο για να τον παραλάβει».

Οι τρεις συνοριοφύλακες επιχειρούσαν κοντά στον ποταμό του Έβρου στην περιοχή Αμπέλια Σουφλίου, σε ένα σημείο που χρησιμοποιούν οι διακινητές γιατί υπάρχει κενό στον υπό κατασκευή φράχτη.

Συγκεκριμένα, στο σημείο που σταματάει ο φράχτης ακολουθούν 500 μέτρα χωρίς να είναι προστατευμένα και είναι το σημείο όπου οι διακινητές δημιουργούν παράνομα περάσματα.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο κοντινότερο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ανέφερε για την κατάσταση της υγείας του συνοριοφυλάκα: «Αν είχαν βληθεί ζωτικά όργανα, πχ. αρτηρίες κτλ. πιθανόν θα είχαμε κακή κατάληξη».

Πλέον, ο τραυματίας έχει αποσωληνωθεί και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Tα πρώτα λόγια του συνοριοφύλακα

Οι γιατροί αποφάσισαν να μην αφαιρέσουν την σφαίρα από το σώμα του 57χρονου, καθώς υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του.

Μετά την αποσωλήνωσή του, ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισε ήταν ο γιατρός που του έσωσε τη ζωή.

«Σε γνωρίζω γιατρέ. Σε ευχαριστώ πολύ που με έσωσες! Ευχαριστώ το Θεό! Νιώθω δυνατός», είπε ο 57χρονος.

Ποιος άνοιξε πυρ από την τουρκική πλευρά;

Οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, για το ποιος άνοιξε πυρ σε βάρος των Ελλήνων συνοριοφυλάκων.

Στο κάδρο της ΕΛ.ΑΣ έχουν μπει οι αδίστακτοι διακινητές, καθώς γνωρίζουν τα κενά και προσπαθούν από εκείνα τα σημεία να προωθούν μετανάστες.

«Bλέπουμε ότι δεν υπολογίζουν τίποτα, δεν υπολογίζουν την δικιά τους τη ζωή, δεν υπολογίζουν αυτών που κουβαλούν, των συναδέλφων. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά που έχουμε έρθει σε πάρα πολύ επικίνδυνη θέση», τόνισε o πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου.

Στη συνοριακή γραμμή του Έβρου έχουν ολοκληρωθεί δυο κομμάτια του φράκτη από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα, μήκους 13χλμ, και από τη Βρυσούλα Φερών μέχρι των Κάμπο Φερών 26 χιλιομέτρων.

Στο νέο κομμάτι από τις Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την Κορνοφωλιά έχει ολοκληρωθεί το 80% του φράκτη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν συλληφθεί 127 διακινητές και 2.997 μετανάστες και πρόσφυγες σε 107 καταγεγραμμένα περιστατικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Οι Αρχές συλλέγουν οπτικό υλικό από κάμερες που βρίσκονται σε πολλά σημεία κατά μήκος του Έβρου σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί ο δράστης και από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί.