Με σχόλια κατά του έλληνα ΥΠΑΜ Νίκου Δένδια επανήλθε ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφοντας στην Τουρκία μετά τη φιέστα στα κατεχόμενα στην οποία μετείχε με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Κατά την πτήση της επιστροφής του στην Άγκυρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς» ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον βάλει στη θέση του.

Επιπλέον, ζήτησε να αποφεύγονται κινήσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση στην Κύπρο και είπε με νόημα: «η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δε θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα».

«Εχουμε και εμείς θάλασσα»

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία δε θα διστάσει να κατασκευάσει ναυτικές βάσεις ή άλλες θαλάσσιες δομές στη «Βόρεια Κύπρο», αν αυτό αποδειχθεί «απαραίτητο». «Έχουμε και εμείς θάλασσα», πρόσθεσε.

Συζήτηση για το Κυπριακό… αν και εφόσον

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, χωρίς οι δύο πλευρές στο νησί να καθίσουν και να βουν από τις συνομιλίες «ως ίσοι».

«Ειλικρινά, δεν βλέπουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο χωρίς την καθιέρωση μιας εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κάθονται στο τραπέζι ως ίσοι και θα αποχωρούν ως ίσοι», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του.