Αυτή τη φορά οι Τούρκοι ξεπέρασαν τα όρια της προκλητικότητας. Άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά, του μισού αιώνα κατοχής του 38% της Κύπρου και της 50ής επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κυκλοφόρησαν ένα τρομακτικό βίντεο. Βίντεο του υπουργείου Άμυνας που σε ανάρτησή του αναφέρει: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά μία νύχτα…». Το θυμήθηκαν πάλι και το επαναλαμβάνουν, έναν και πλέον χρόνο μετά από ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο κείμενο της ίδιας απαράδεκτης ανάρτησης σημειώνεται ακόμη: «Στην 50ή επέτειο της «Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης» (σ.σ. sic) τιμούμε με ευλάβεια, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους ηρωικούς μάρτυρες και τους βετεράνους του ηρωικού στρατού μας που έβαλαν τέλος στην καταπίεση που βίωναν οι Τούρκοι ομογενείς μας στην Κύπρο.

Αυτό όμως που πραγματικά εξοργίζει από το βίντεο του υπουργείου Άμυνας είναι ότι εμφανίζεται μία αρμάδα και εναέρια μέσα να προσεγγίζουν μία ακτή και κλείνει με την εικόνα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή να εισέρχεται στην Κωνσταντινούπολη. Δηλαδή πολεμικά πλοία και σμήνη αεροσκαφών απέκλεισαν την Κύπρο, για τις σημερινές εκδηλώσεις του Ψευδοκράτους παρουσία του Ερντογάν. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα κάποια αντίδραση από ελληνικής πλευράς, αλλά έως την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές δεν υπήρξε.

Άλλωστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο εκπρόσωπός του μου είπε πως είναι αρμοδιότητα του… υπουργείου Εξωτερικών.

***

Γιατί περιμένουν την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κύπρο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα μεταβούν σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για τη εκδήλωση μνήμης στην μαύρη 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου, το θερμόμετρο σήμερα στη Λευκωσία θα δείχνει 43 βαθμούς. Το απόγευμα όμως και το βράδυ θα πέσει η θερμοκρασία. Αυτή ακριβώς τη ζέστη της Λευκωσίας φοβήθηκε ο Ερντογάν. Πήγε στα κατεχόμενα από την προηγούμενη νύχτα και ζήτησε οι πανηγυρισμοί να αρχίσουν το πρωί του Σαββάτου (που νομίζει πως δεν θα έχει τόση ζέστη). Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν πρόκειται να συμπέσουν επί κυπριακού εδάφους. Ο Ερντογάν θα έχει φύγει πολύ νωρίτερα από την άφιξη του Πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Η εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου θα αρχίσει στις 8.30 το βράδυ και εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραθέσει δείπνο. Η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται με ανυπομονησία από τους Κυπρίους, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια πολιτική ομιλία με σοβαρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και με αρκετό συναίσθημα. Οι Κύπριοι περιμένουν και ειδήσεις για την κινητικότητα που φαίνεται πλέον να υπάρχει στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι «η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη».

***

Η απάντηση του ΓΕΕΘΑ στο τουρκικό βίντεο

Με ένα εντυπωσιακό βίντεο (ίσως το πιο εντυπωσιακό των τελευταίων ετών) από εκπαίδευση των Ελλήνων Καταδρομέων, κάπου στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, αποδέσμευσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (X, Facebook, Instagram).

Παρουσιάζει τους Αμφίβιους Καταδρομείς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο στοιχείο τους (που είναι το θαλάσσιο περιβάλλον) να διεξάγουν πλεύσεις με τα καινούρια σκάφη, τύπου VIKING σχίζοντας τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου Πελάγους, να πραγματοποιούν συνεργασία με αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και να εκτελούν βολές με πολυβόλα πάνω από τα ταχύπλοα εναντίον στόχων σε βραχονησίδα.

Βίντεο με σαφές μήνυμα αποτροπής για τους επίβουλους της ευρύτερης περιοχής μας…

***

Νεότερα για τους γενικούς γραμματείς

Σας έχω νέα για τους νέους Γενικούς Γραμματείς που αναμένονται να ανακοινωθούν στις αρχές της εβδομάδας. Μαθαίνω ότι η λίστα με τα ονόματα έχει ήδη συνταχθεί και απομένει η τυπική έγκριση. Στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ακούγεται ο Γιάννης Μελάς πρώην βουλευτής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Έρευνας και Καινοτομίας, ακούγεται το όνομα του υποψήφιου βουλευτή (και πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννη Γαϊτάνη. Ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος στο Εσωτερικών, ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Παπαδημητρίου, ακούγεται για το Ανάπτυξης. Στο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ακούγεται πως φεύγει ο Μοσκόφ). Τι θέση του θα είναι ένα όνομα έκπληξη ειδικευμένο στις αιτήσεις ασύλου. Φαίνεται ότι παραμένει στο Εργασίας η Άννα Στρατινάκη και πολύ πιθανόν στο Δικαιοσύνης ο Πάνος Αλεξανδρής. Νεότερα την Δευτέρα.

***

Η Δέσποινα Βανδή και η προσβολή της ιστορικής μνήμης από τους Τούρκους

Η Δέσποινα Βανδή έκανε νέες δηλώσεις σχετικά με το θέμα που προκλήθηκε έπειτα από την απόφασή της να ακυρώσει τη συναυλία της στη Σμύρνη, καθώς αναρτήθηκε αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ στον χώρο της εκδήλωσης. Η τραγουδίστρια υπερασπιζόμενη την κίνησή της, τόνισε ότι θα αποτελούσε προσβολή το να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση, η οποία θα έφερε την εικόνα του Κεμάλ.

Μιλώντας στο «MEGA» , η Δέσποινα Βανδή δήλωσε: «Θέλω να σας δηλώσω ότι θα αποτελούσε προσβολή της ιστορικής μνήμης η εμφάνιση οποιουδήποτε Έλληνα καλλιτέχνη σε εκδήλωση με φόντο γιγαντοαφίσας σημαίας του Κεμάλ Ατατούρκ. Πόσο μάλιστα με την επέτειο 50 χρόνων από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο».