Μισός αιώνας πέρασε από την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το δράμα των αγνοουμένων, ίσως η τραγικότερη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας, συνεχίζεται. Από τους 1,619 αγνοούμενους το 1974, οι 776 δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, ούτε καν γνωρίζουν πού βρίσκονται αν και έχουν ανακαλυφθεί ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών. Και το τραγικότερο ένα κοριτσάκι μόλις έξι μηνών, περιλαμβανόταν μέχρι προσφάτως στους αγνοουμένους. Τα οστά της εντοπίστηκαν στο Τραχώνι Κυθραίας και ταυτοποιήθηκαν. Πρόκειται για τη νεαρότερη αγνοούμενη της κυπριακής τραγωδίας.

Εκδηλώσεις μίσους στα κατεχόμενα

Η διαιρεμένη Λευκωσία

Κι όμως σήμερα 50 χρόνια μετά άρχισαν ήδη εκδηλώσεις μίσους στα κατεχόμενα, από τον Αττίλα, που υποτίθεται ότι εισέβαλε στην Κύπρο ως…«ειρηνευτική εγγυήτρια δύναμη», με αγοούμενους  ακόμα και κοριτσάκι έξι μηνών, βομβαρδίζοντας με βόμβες ναπάλμ πόλεις και χωριά, ξεριζώνοντας 200.000 Κύπριους κάνοντας τους πρόσφυγες στην ίδια την πατρίδα τους. «Ειρηνευτική επιχείρηση» την ονόμασαν οι Τούρκοι, αλλά με κατοχή, με αγνοούμενους και με πρόσφυγες, γίνεται; Ακόμα και πρόσφατα αν και πέρασαν τόσα χρόνια, οστά Ελλαδιτών μαχητών τώρα μεταφέρονται στην Ελλάδα για ταφή μετά την αναγνώριση του DNA που τους έγινε.

Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο ψευδοκράτος για τις τελετές μίσους της 50ης επετείου του Αττίλα. Μαζί του ο συγκυβερνήτης του στην εξουσία, πρόεδρος του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί (των Γκρίζων Λύκων) και ο πρόεδρος του CHP Özgür Özel παρακολουθούν επίσης στα πανηγύρια της ντροπής. Κατά τη διάρκεια των τελετών η Τουρκία θα πραγματοποιήσει ναυτική παρέλαση με 50 πλοία. Στην ουσία θα αποκλείσει από τη θάλασσα την Κύπρο. Θα πετάξει επίσης και η ομάδα Turkish Stars Aerobatic (κάνοντας το μισοφέγγαρο στον ουρανό της Λευκωσίας) ενώ την εμφάνισή κάνουν και 2 drones Bayraktar Akinci.

Οι αγνοούμενοι

Το δράμα όμως εξακολουθεί να είναι οι αγνοούμενοι. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν (και που δημοσιεύει σε συγκλονιστικό ρεπορτάζ το SigmaLive) αλλά και αδιάσειστες μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι είχαν συλληφθεί και κρατηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο από τον τουρκικό στρατό και τους Τουρκοκύπριους παραστρατιωτικούς, που ενεργούσαν υπό τις οδηγίες της Άγκυρας. Περισσότεροι από 2,000 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί παράνομα στην Τουρκία και κρατηθεί σε τουρκικές φυλακές. Κάποιοι από αυτούς δεν αφέθησαν ελεύθεροι. Εκατοντάδες άλλοι Ελληνοκύπριοι, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες (περιλαμβανομένων ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών) εξαφανίστηκαν σε περιοχές υπό τουρκική κατοχή και είναι σήμερα αγνοούμενοι.

Οι ισχυρισμοί της Αγκυρας

Παρά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας μετά την εισβολή ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν κρατούν αιχμαλώτους, κάποιες ευτυχείς συγκυρίες επέτρεψαν με τη βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών να εντοπισθούν οκτώ συνολικά αγνοούμενοι σε φυλακές στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου οι Τούρκοι τους έκρυβαν.

Οι γονείς, σύζυγοι, συγγενείς των αγνοουμένων ο ένας μετά τον άλλο φεύγουν από τη ζωή χωρίς να έχουν λάβει απαντήσεις για την τύχη των προσφιλών τους ατόμων. Στις κηδείες όσων ταυτοποιούνται, τις περισσότερες φορές η πολύ στενή οικογένεια, οι σύζυγοι και γονείς είναι απόντες γιατί έχουν αποβιώσει και τους επικήδειους πλέον εκφωνούν εγγόνια ή και δισέγγονα. Αγνοούμενοι Ε/κ αλλά και Ελλαδίτες περιλαμβάνονται και στον κατάλογο των δικοινοτικών συγκρούσεων του ’63-’64. Ταυτοποιήθηκαν 17 και αναζητούνται 27. Τρεις από τους 44 αγνοούμενους είναι Ελλαδίτες οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

36 οι ανήλικοιι αγνοούμενοι

Εικόνες στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 εμφανίζονται σε σταυρούς στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Τύμβου Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά που χάθηκαν το καλοκαίρι του ‘74 καταρτίστηκε, σύμφωνα με το SigmaLive ένας κατάλογος για τους ανήλικους που περιλαμβάνει 36 ονόματα. Εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν 20. Η νεαρότερη αγνοούμενη (όπως αναφέραμε πιο πάνω) από τον κατάλογο αυτό είναι μόλις έξι μηνών και η μεγαλύτερη 18. Οι γυναίκες αγνοούμενες είναι 118 και από αυτό τον κατάλογο ταυτοποιήθηκαν μόνο 26. Σε χωριστό κατάλογο περιλαμβάνονται οι γυναίκες πεσούσες της εισβολής. Είναι 248 άτομα και ταυτοποιήθηκαν 38. Συνολικά, ο κατάλογος γυναικών αγνοουμένων και πεσουσών περιλαμβάνει 366 ονόματα. Εντοπίστηκαν μόνο 64.