Ανήμερα της μαύρης επετείου των 50 χρόνων από την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται από το πρωί στα κατεχόμενα.
Μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.
«Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν .
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας». Χαρακτήρισε δε τον «Αττίλα» ειρηνευτική επιχείρηση.
Προηγουμένως τον λόγο πήρε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αφού τάχθηκε υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, «όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών» και υποστήριξε ότι τα σύνορα του εν λόγω οργανισμού έγιναν ακόμη πιο ισχυρά με τη συμμετοχή, όπως είπε, «της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του νοτιότερου τουρκικού κράτους, επεκτεινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις εν λόγω δηλώσεις, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι: «Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες. Εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από τη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».
Με σοβαρά μηνύματα η ομιλία του Πρωθυπουργού
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί πίσκεψη υψηλού συμβολισμού σήμερα Σάββατο στην Κύπρο. Στις 20:30 θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Μαζί του στην μεγαλόνησο μεταβαίνουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται με ανυπομονησία από τους Κυπρίους, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια πολιτική ομιλία με σοβαρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και με αρκετό συναίσθημα. Οι Κύπριοι περιμένουν και ειδήσεις για την κινητικότητα που φαίνεται πλέον να υπάρχει στο Κυπριακό.
Την ίδια ώρα ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι «η διαιώνιση του σημερινού status quo, όπως επίσης και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, δεν αποτελούν αποδεκτές λύσεις του Κυπριακού, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη».
«Ευρωπαϊκό το Κυπριακό»
Παρέμβαση μέσω του Χ με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έκανε η Πρόεδρος της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν.
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σταθερά την Κύπρο στις προσπάθειες για επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Παράλληλα υπογράμμισε πως «οι Κύπριοι αξίζουν να ζουν σε μια επανενωμένη χώρα σε συνθήκες ειρήνης, συνύπαρξης, σταθερότητας και ευημερίας».
Το μήνυμα της ΠτΔ
Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή εξέδωσε και η Προεδρία της Δημοκρατίας: «Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη βάρβαρη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνεχίζεται η κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας.
Δεν ξεχνάμε τους ήρωες, Κυπρίους και Ελλαδίτες, που αντιστάθηκαν στον εισβολέα με απαράμιλλη γενναιότητα και θυσίασαν και τη ζωή τους πολεμώντας έναν υπέρτερο εχθρό, ενώ συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των αγνοουμένων, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη όλων τους.
Η οριστική δικαίωση του ιερού κυπριακού αγώνα, με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελεί κορυφαία επιδίωξή μας και χρέος μας προς την ιστορία».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και, στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
«Θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να ενώσουμε τον τόπο μας»
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρέστη μαζί με εκπροσώπους του ελληνοκυπριακού και του ελλαδικού πολιτικού συστήματος στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τόπο ιερό για τη Μεγαλόνησο και δήλωσε:
«Η Τουρκία 50 χρόνια μετά συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού και του διεθνούς δικαίου.Είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να ενώσουμε τον τόπο μας και να τον απελευθερώσουμε, για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Αξίζει να αναφερθείότι στην Κύπρο βρίσκονται ήδη οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης.