Παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις που οργάνωσε η Τουρκία για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε νωρίς το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων σύσσωμη η τουρκική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.

«Αν θέλετε λύση, λέμε, παραδώστε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν είναι δυνατόν να αγνοείτε τους Τουρκοκυπρίους. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για μια λύση δύο κρατών. Οι προσπάθειές μας για την άρση του εμπάργκο θα ενταθούν ακόμη περισσότερο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην κάνει παρενοχλήσεις» και υποστήριξε ότι γίνονται ανεύθυνες κινήσεις.