Γευστικό χταπόδι στο φούρνο με πατάτες

Η συνταγή για χταπόδι στο φούρνο είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα θαλασσινά, Συνδυάζειυπέροχα τις θαλασσινές του νότες με τα αρώματα του σκόρδου, του κρεμμυδιού και της δάφνης, ενισχυμένο από την οξύτητα του λεμονιού και του κρασιού.

Καρολίνα Δωρίτη
Γευστικό χταπόδι στο φούρνο με πατάτες

Η συνταγή για χταπόδι στο φούρνο είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα θαλασσινά, Συνδυάζειυπέροχα τις θαλασσινές του νότες με τα αρώματα του σκόρδου, του κρεμμυδιού και της δάφνης, ενισχυμένο από την οξύτητα του λεμονιού και του κρασιού.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

15λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

70λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 4 μερίδες

  •  1 μεγάλο χταπόδι (γύρω στο 1½ κιλό)
  •  3 μικρά κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα
  •  4 μεγάλες πατάτες
  •  2 καρότα σε χοντρές φέτες
  •  3-4 σκελίδες σκόρδο σε πολύ λεπτές φέτες
  •  3-4 μικρά κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  ½ κ.γ. κύμινο
  •  1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου σπασμένους ή τριμμένους
  •  50 ml ξηρό λευκό κρασί
  •  170 ml ε.π. ελαιόλαδο
  •  60 ml χυμό λεμονιού
  •  Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το κόβουμε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.

  2. Ρίχνουμε σε μια γάστρα τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο (από τη συνολική ποσότητα της συνταγής), τη δάφνη, λίγο αλάτι (με μέτρο γιατί το χταπόδι είναι ήδη αλμυρό) και πιπέρι και ανακατεύουμε.

  3. Μοιράζουμε τα κομμάτια του χταποδιού πάνω και ανάμεσα στις πατάτες. Τέλος, σκορπάμε τα κλωναράκια δεντρολίβανου.

  4. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρασί, το χυμό λεμονιού, τον κόλιανδρο, το κύμινο και λίγο πιπέρι και περιχύνουμε με το μείγμα το χταπόδι και τα λαχανικά. Ανακατεύουμε απαλά να καρυκευτούν όλα τα υλικά.

  5. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι του σκεύους. Σε αυτό το στάδιο το χταπόδι και οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει και η γάστρα να έχει αρκετά υγρά.

  6. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά ακόμα, με ανοιχτή γάστρα, μέχρι να καραμελώσει το φαγητό και να αποκτήσει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Μικρά Μυστικά

Στην περίπτωση που το φαγητό προς το τέλος του ψησίματος έχει παραπάνω ζουμί, το αφαιρείτε αλλά δεν το πετάτε. Διατηρείστε το σε ένα μπολ στο ψυγείο, για να φτιάξετεκάποια άλλη στιγμή ένα πεντανόστιμο πιλάφι ή λαχανικά.