Μπορεί ο ίδιος να επιμένει πως θα παραιτηθεί από την εκλογική μάχη μόνο εάν του το πουν οι γιατροί, ωστόσο οι πιέσεις που δέχεται ο Τζο Μπάιντεν είναι αφόρητες. Όλα τα μεγάλα Μέσα των ΗΠΑ επιμένουν ότι μέσα στις επόμενες 72 ώρες θα υπάρξουν εξελίξεις.

Τα περισσότερα από αυτά τις τοποθετούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα του πρακτορείου Axios, σύμφωνα με το οποίο o Μπάιντεν ενδέχεται να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και στενοί φίλοι του κόμματος αναμένεται να πείσουν τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα καθώς πιστεύουν ότι δεν θα κερδίσει, καθώς δεν μπορεί να πείσει το εκλογικό κοινό σχετικά με την πνευματική διαύγεια και την ηλικία του.

Έχασε και τον Ομπάμα

Ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου είναι δεδομένα ο Μπαράκ Ομπάμα. Ακόμα και μετά το φιάσκο του debate ο πρώην πρόεδρος είχε βγει και είχε υποστηρίξει τον Τζο Μπάιντεν δημόσια.

Τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Ομπάμα φέρεται να δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και ότι πιστεύει πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του, ανέφερε σήμερα η Washington Post, επικαλούμενη πολυάριθμες πηγές με γνώση του θέματος.

Στη λίστα και δεύτερος γερουσιαστής

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Τέστερ, ο οποίος εκπροσωπεί την πολιτεία Μοντάνα στην αμερικανική άνω Βουλή, παρότρυνε χθες Πέμπτη τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του την 5η Νοεμβρίου.

«Συνεργάστηκα με τον πρόεδρο Μπάιντεν όταν αυτό έκανε τη Μοντάνα πιο δυνατή, κι ουδέποτε φοβήθηκα να του το πω όταν κάνει λάθος», ανέφερε ο κ. Τέστερ. «Παρότι εκτιμώ την δέσμευσή του να υπηρετήσει τη χώρα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν πρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του για νέα θητεία», συμπλήρωσε.

Ο Τζον Τέστερ είναι ο δεύτερος Δημοκρατικός στη Γερουσία που καλεί δημόσια τον αρχηγό του κράτους να εγκαταλείψει· το έχουν πράξει επίσης κάπου είκοσι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που ανήκουν στην παράταξη.

Η διάψευση και το «στάδιο στοχασμού»

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής της εκστρατείας του Μπάιντεν, Κουεντίν Φουλκς, διαψεύδει κάθε σενάριο. «Δεν λειτουργεί σε κανένα σενάριο» όπου ο Μπάιντεν δεν είναι ο υποψήφιος για την προεδρία. «Η εκστρατεία μας δεν λειτουργεί σε κανένα σενάριο όπου ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος. Είναι και θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών», τόνισε ο Φουλκς,

Επιπρόσθετα κοντινή πηγή του Μπάιντεν η οποία μίλησε στο CNN τόνισε πως ο πρόεδρος βρίσκεται σε «στάδιο στοχασμού», καθώς «σκέφτεται καλά τα πράγματα» και «συσκέπτεται» πώς να προχωρήσει στην εκστρατεία επανεκλογής του.