Microsoft: Τι οδήγησε στο black out – Το λάθος της crowdstrike και η επιδιόρθωση

Ένα λάθος αρχείο σε update που έκανε η εταιρεία Crowdstrike ήταν αυτό που οδήγησε στο black out πολλών προγραμμάτων της Microsoft - Τι είναι το Falcon, ποιοι επηρεάστηκαν και τι πρέπει να κάνουν.

Εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο είδαν τις οθόνες τους να γίνονται μπλε. Η Microsoft αντιμετώπισε ένα πρόβλημα το οποίο τελικά δεν προερχόταν από εκείνη. Ήδη οι ειδικοί έχουν κατασταλάξει στο τι έφτιαξε και προκλήθηκε αυτό το χάος. Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Τι είναι η CrowdStrike;

  • Η CrowdSrike είναι μια πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που παρέχει λύσεις ασφαλείας σε χρήστες και επιχειρήσεις. Χρησιμοποιώντας έναν ενιαίο αισθητήρα και μια ενοποιημένη διεπαφή απειλών με συσχέτιση επιθέσεων σε όλα τα τελικά σημεία, τους φόρτους εργασίας και την ταυτότητα. Η Falcon Identity Threat Protection σταματά τις παραβιάσεις που βασίζονται στην ταυτότητα σε πραγματικό χρόνο.

Τι ακριβώς συνέβη;

  • Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η Crowdstrike έβγαλε μια νέα έκδοση του προγράμματος Falcon. Ωστόσο, σε αυτήν υπήρχε ένα λάθος αρχείο το οποίο δεν επέτρεπε στις συσκευές να λειτουργήσουν. Έτσι, όσες συσκευές έκαναν αυτή την αναβάθμιση έβλεπαν μπλε οθόνες στους υπολογιστές τους χωρίς να μπορούν να κάνουν πολλά.

Τι είναι η μπλε οθόνη;

  • Η Blue Screen of Death είναι επίσης γνωστή ως BSoD και υποδεικνύει μια κατάρρευση συστήματος, κατά την οποία το λειτουργικό σύστημα φτάνει σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με ασφάλεια και αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία του ώστε να αποτρέψει τη ζημιά.

Που δημιούργησε προβλήματα;

  • Σε όσες εταιρείες είχαν εγκαταστήσει το συγκεκριμένο λειτουργικό για να έχουν ασφάλεια από τις Κυβερνοεπιθέσεις. Από αεροπορικές εταιρείες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέχρι τράπεζες.

Τι έγινε στην Ελλάδα;

  • Η συγκεκριμένη αναβάθμιση δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας. Για αυτό το λόγο εταιρείες όπως η Aegean λειτουργεί κανονικά το σύστημά της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ άλλες εταιρείες του εξωτερικού αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κινδυνεύουν οι οικιακοί χρήστες;

  • Οι περιπτώσεις οικιακών χρηστών που αντιμετώπισαν πρόβλημα ήταν ελάχιστες αφού το συγκεκριμένο λογισμικό χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες.

Επιδιορθώνεται;

  • Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας ήδη έχει βρεθεί το πρόβλημα και έχουν επικοινωνήσει με τις εταιρείες για να τις βοηθήσουν να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.