Μπλε έγινε σήμερα η οθόνη σε εκατομμύρια υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, θέτοντάς τους εκτός λειτουργίας. Η αιτία φέρεται να ήταν ένα λογισμικό της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike που στέλνει διαρκώς ενημερώσεις στα Windows.

Μια από αυτές τις ενημερώσεις προκάλεσε την «μπλε οθόνη του θανάτου» που κάνει τις συσκευές που εξαρτώνται από Windows να μην λειτουργούν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι το τεχνικό πρόβλημα που έπληξε σήμερα Παρασκευή 19/7 επιχειρήσεις και χρήστες που χρησιμοποιούν τη Microsoft έχει προκαλέσει παγκόσμιο black out σε αεροδρόμια, ΜΜΕ, εταιρείες τηλεποικονωνιών και τράπεζες.

Τι είναι η «μπλε οθόνη του θανάτου»

Πρόκειται για την «μπλε οθόνη του θανάτου» (Blue Screen of Death), οθόνη κρίσιμου σφάλματος που εμφανίζεται από τα λειτουργικά συστήματα των Microsoft Windows, αλλά και τα ReactOS.

Γνωστή και ως BSoD, σφάλμα μπλε οθόνης, μπλε οθόνη, μοιραίο σφάλμα ή έλεγχος σφαλμάτων, υποδεικνύει μια κατάρρευση συστήματος, κατά την οποία το λειτουργικό σύστημα φτάνει σε μια κρίσιμη κατάσταση όπου δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με ασφάλεια και αναγκάζεται να διακόψει τη λειτουργία του ώστε να αποτρέψει τη ζημιά.

Αστοχίες υλικού, κάποιο πρόβλημα με ή χωρίς πρόγραμμα οδήγησης συσκευής, ένας απροσδόκητος τερματισμός μιας κρίσιμης διαδικασίας ή κάποια κυβερνοεπίθεση, είναι ανάμεσα στα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν.