Ο Αττίλας και η Αϊσέ που πάει διακοπές

Η Αϊσέ Γκιουνές Αγιάτα είναι το πραγματικό όνομα της κόρης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής Τουράν Γκιουνές, που χρησιμοποίησε το όνομά της ως σύνθημα για έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής.

Οι Τούρκοι ονόμασαν την βάρβαρη εισβολή στην Κύπρο «Αττίλα», αλλά το σύνθημα για να αρχίσει η στρατιωτική επιχείρηση ήταν «η Αϊσέ πάει διακοπές».

Η Αϊσέ Γκιουνές Αγιάτα είναι το πραγματικό όνομα της κόρης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής Τουράν Γκιουνές, που χρησιμοποίησε το όνομά της ως σύνθημα για έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής στις 14 Αυγούστου 1974 λέγοντας «Η Αϊσέ πάει διακοπές».

Πολλές φορές στις μαύρες επετείους της εισβολής, εδώ και 50 χρόνια, η Αϊσέ πάει στα κατεχόμενα, όπου την υποδέχονται (παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν έκανε, απλώς δάνεισε το όνομά της σε μια βάρβαρη εισβολή) ως… ηρωϊδα. Η ίδια χαρακτηρίζει το όνομά της …«σύμβολο» και δηλώνει ότι στις 20 Ιουλίου θα βρεθεί και πάλι στα κατεχόμενα μαζί με τον Ερντογάν.

***

Μηνύματα από την Κύπρο με αρκετό συναίσθημα

Στην Κύπρο περιμένουν με ανυπομονησία τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όπως μαθαίνω θα κάνει μια ομιλία με σοβαρά πολιτικά μηνύματα, αλλά και αρκετό συναίσθημα. Θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει σε επέτειο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε μετά την τουρκική εισβολή και βίωσε όλη την σκληρή αλήθεια της διχοτομημένης πατρίδας του. Ο Πρωθυπουργός ήταν 6 ετών όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο. Αυτό το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στους Άγιους Ομολογητές, θα υπάρξουν και ειδήσεις για την κινητικότητα που φαίνεται πλέον να υπάρχει στο Κυπριακό.

***

Προκλητικές πρόβες για τα πανηγύρια της ντροπής

Οι πρόβες για τη φιέστα της ντροπής, της 20ής Ιουλίου, για τα 50 χρόνια της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, άρχισαν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα. Και μάλιστα ανενόχλητοι. Έτσι με πρόβες τζενεράλε μαχητικών αεροσκαφών και πτήσεις πάνω από τη νεκρή ζώνη πραγματοποίησαν οι Τούρκοι.

Τρία μαχητικά F-5 παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από τη νεκρή ζώνη στο Καϊμακλί. Στόχος τους είναι οι επιδείξεις, να καταφέρουν και εφέτος να «γράψουν» στον καταγάλανο ουρανό της Λευκωσίας ένα μισοφέγγαρο: «Μεγάλο κατόρθωμα», λένε οι Κύπριοι…

***

Πώς η Ελλάδα μετέχει στην αεράμυνα των Ολυμπιακών Αγώνων

Αν όλα πάνε καλά σε λίγες ημέρες πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα Γάλλοι στρατιωτικοί για να παραλάβουν 18 βλήματα του αντιαεροπορικού Crotale. Οι Γάλλοι στην αρχή ζήτησαν το αντιαεροπορικό (που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ να αποσταλεί) αλλά στη συνέχεια ζήτησαν μόνον τα βλήματά του, αφού τα Crotale είναι γαλλικής κατασκευής αντιαεροπορικό.

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε και τον δανεισμό 18 βλημάτων στους Γάλλους για προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συμφωνία είναι να έρθουν οι Γάλλοι να τα παραλάβουν και όταν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί να έρθουν και πάλι να μας τους παραδώσουν. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι εάν χρησιμοποιηθεί κάποιος πύραυλος, οι Γάλλοι είναι υποχρεωμένοι να μας τον αντικαταστήσουν. Έτσι, η Ελλάδα μετέχει ενεργά στην αεροπορική άμυνα των Ολυμπιακών Αγώνων.

***

Όταν ο Κασσελάκης γνώρισε τον Σαμαρά και τον Αδωνη

Έβαλαν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καθίσει ανάμεσα σε νεοδημοκράτες υπουργούς. Και τι νεοδημοκράτες; Κάθισε συγκεκριμένα στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, ήταν στην ίδια σειρά και οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Πλακιωτάκης, λίγο πιο πίσω ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε αμέσως τις χειραψίες και τις γνωριμίες.

Πρώτα με τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο πρώτη φορά, όπως έλεγε συναντούσε, εν συνεχεία (πολύ πιο θερμή χειραψία) με τον Άδωνη Γεωργιάδη, οποίος λίγες ώρες νωρίτερα λογομαχούσε στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη. Ο κ. Κασσελάκης ντυμένος κάσουαλ (οι άλλοι φορούσαν κοστούμι) με λευκό παντελόνι, φαινόταν χαρούμενος ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης.

Όλα αυτά συνέβησαν σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Αθηνών που οργάνωσε ο πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος για την απόδοση τίτλου του Μεγάλου Ευεργέτη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και αναγόρευση του Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμου διδάκτορα του Ε.Κ.Π.Α. Πριν από λίγες ημέρες, πάλι σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, ο κ. Σιάσος είχε φέρει δύο Προέδρους, τον Πρόεδρο της Κύπρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

***

Τα τέσσερα νέα βιβλία που θα ισχύσουν στη νέα σχολική χρονιά

Ιούλιος μήνας, τα σχολεία έκλεισαν, οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό βρίσκονται σε διακοπές. Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει στο υπουργείο Παιδείας. Τα φώτα στο κτίριο στο Μαρούσι παραμένουν ανοικτά έως αργά το βράδυ και ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή ετοιμάζουν τα σχέδια για τη νέα σχολική χρονιά.

Έπιασαν δουλειά Ιούλιο μήνα με την κατανομή των 10.000 εκπαιδευτικών που διορίστηκαν, με το νέα θεσμικό πλαίσιο για την Ακαδημία που ψηφίστηκε και βεβαίως για το νομοσχέδιο για το ψηφιακό φροντιστήριο που εισάγεται ωσονούπω στη Βουλή. Μαθαίνω, λοιπόν, πέραν όλων των άλλων που θα ισχύσουν στη νέα σχολική χρονιά (της τιμωρίας των αδικαιολόγητων απουσιών και την απαγόρευση του κινητού στα σχολεία), αλλάζουν και τέσσερα βιβλία: Της Λογοτεχνίας, της Πληροφορικής, της Δράσης Ενεργού Πολίτη και της Παιδαγωγικής.

***

Τι γυρεύει η πιο απόρρητη μονάδα του Στρατού στην Πολωνία;

Δύο Καταδρομείς της επίλεκτης Μονάδας μας, της Ζ΄ΜΑΚ (της πιο απόρρητης μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων), θα μεταβούν την επόμενη εβδομάδα στην Πολωνία, για να εκπαιδευθούν με τις πολωνικές Ειδικές Δυνάμεις στη χρήση των drones. Μαθαίνω ότι είναι drones για αναγνώριση και συλλογή πληροφοριών. Μου λένε ότι αυτή η επίσκεψη των δικών μας είναι στο πλαίσιο ανταπόδοσης αντίστοιχης εκπαίδευσης των Πολωνών στη χώρα μας, τέλη Απριλίου 2024, όπου είχαν φιλοξενηθεί από τη Ζ΄ΜΑΚ . Θα θυμάστε ότι σας είχα ενημερώσει τότε.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε για μια ακόμη φορά ότι οι Ειδικές μας Δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, το οποίο αναγνωρίζεται από τους συμμάχους μας. Αυτός είναι και ο λόγος που επιζητούν οι σύμμαχοι συνεχώς τη συνεκπαίδευση μαζί τους. Επιπλέον, οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις αποτελούν έναν άξιο πρεσβευτή της Ελλάδος. Συνεπώς, ας τους το αναγνωρίσουμε ότι αθόρυβα προασπίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

***

Νοσταλγοί της χούντας

Πενήντα χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, 50 χρόνια από τους τραγελαφικούς χειρισμούς στην στρατιωτική άμυνα της Μεγαλονήσου από την χούντα των Αθηνών, υπάρχουν ακόμα νοσταλγοί αυτού του καθεστώτος. Οι οποίοι προκαλούν μιλώντας για προδοσία στο κυπριακό ζήτημα και στεναχωριούνται για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, το Σάββατο 20 Ιουλίου, ανήμερα της εισβολής, καλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση στο μνημείο Κύπρου που βρίσκεται στο Παγκράτι. Κεντρικό τους σύνθημα είναι η αντίθεση τους στην προδοσία της Κύπρου που την ταυτίζουν με την αποκατάσταση της μεταπολίτευσης ενώ στο διαδίκτυο δεν διστάζουν να εξυμνούν την τρομοκρατική οργάνωση της ΕΟΚΑ Β. Η άνοδος της ακροδεξιάς σε διεθνή επίπεδο δίνει το θάρρος και στην εγχώρια ακροδεξιά να προκαλεί.

***

Πώς θα ζήσουμε χωρίς Σπαρτιάτες;

Σύμφωνα με ακροδεξιές φήμες και παραπολιτικές ειδήσεις (για τις οποίες αμέσως σας ενημερώνω), ένας ακόμα Βουλευτής των Σπαρτιατών ετοιμάζεται να ανεξαρτητοποιηθεί. Αν πράγματι συμβεί αυτό, ο Βασίλης Στίγκας θα μείνει μόνο με 4 Βουλευτές οπότε χάνει την δυνατότητα να έχει Κοινοβουλευτική ομάδα.

Μεγάλη… απώλεια, σίγουρα θα πείτε, θα είναι αυτό για τα κοινοβουλευτικά ήθη καθώς θα χαθεί η δυνατότητα να ακούγονται οι ομιλίες του στις ολομέλειες και στις συζητήσεις των κοινοβουλευτικών αρχηγών. Βέβαια το δικαίωμα στην κρατική χρηματοδότηση δεν το χάνει ένα κόμμα που στερείται της κοινοβουλευτικής ομάδας του, αλλά χάνει το δικαίωμα να διατηρεί γραφεία στο κτήριο της Βουλής. Αυτό το τελευταίο είναι το μόνο ίσως που θα στεναχωρήσει τους υπόδικους Σπαρτιάτες, καθώς η κοινοβουλευτική ρητορική δεν ήταν και το φόρτε τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.