Γηγενής ή ξένος; Βετεράνος ή νεόκοπος; Ψηλός ή κοντύτερος; Fit ή με παραπανίσια κιλά; Άνδρας ή γυναίκα; Εδώ δεν είναι πασαρέλα και καλλιστεία.

Αν οι προϋποθέσεις πληρούνται στο έπακρο, ο καθείς είναι δυνητικά υποψήφιος για τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή στην εθνική Αγγλίας. Αρκεί να ενδιαφέρεται για τη δουλειά και ν’ αποστείλει το βιογραφικό του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αρμόδιου γραφείου εντός διορίας.

Ο διάδοχος του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ θα βρεθεί μέσα από την αγγελία που δημοσίευσε η FA στο διαδίκτυο, καλώντας όσους πιστούς να προσέλθουν έως τις 2 Αυγούστου.

Η αποστολή του εκλεκτού; Να ηγηθεί και να αναπτύξει τα «τρία λιοντάρια» έτσι ώστε να φτάσουν στην κατάκτηση ενός διεθνούς τουρνουά, που τόσο λείπει από το 1966. Παράλληλα θα να έχουν την ομάδα επί μονίμου βάσεως μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου. Ένα διπλό ξόρκι που ούτε ο προκάτοχός του βρήκε στα οκτώ χρόνια της θητείας του μήπως και λύσει τα μάγια.

Σε κάθε περίπτωση, το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου απαιτεί:

  • άδεια ασκήσεως επαγγέλματος UEFA Pro
  • σημαντική εμπειρία από το αγγλικό ποδόσφαιρο με επιτυχημένη πορεία στην Premier League ή σε διεθνείς διοργανώσεις
  • εξαιρετικά ηγετικά προσόντα, εναρμονισμένα με τις διεθνείς εξελίξεις
  • εμπειρία αναγνώρισης, διαχείρισης και ανάπτυξης Άγγλων ποδοσφαιριστών
  • ανθεκτικότητα και οικειότητα σ’ έναν απαιτητικό ρόλο που τίθεται υπό διαρκή έλεγχο
  • παράδοση στην ανάπτυξη μιας ποδοσφαιρικής κουλτούρας και θετικής απόδοσης
  • ισχυρές προσωπικές αξίες και ακεραιότητα, εμπνέοντας όλο το έθνος

Προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες, η Ομοσπονδία ενημερώνει πως ήδη υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που έχουν ξεχωρίσει για τη θέση, καλύπτοντας τα κριτήρια. Δεσμεύεται όμως σε μια ανοικτή διαδικασία πρόσληψης που δεν θ’ αποκλείσει κάποιον εξ όσων νοιάζονται, αρκεί να ανταποκρίνεται σε όλα όσα έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα για να εγκριθεί η υποψηφιότητά του.

Γίνεται κατανοητό πως η FA αναζητά έναν προπονητή που θα της εγγυηθεί την επιτυχία.

Ο Ισπανός Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γερμανός Γιούργκεν Κλοπ είναι δύο περιπτώσεις που την ενδιαφέρουν σφόδρα, αλλά πόσο χρόνο είναι διατεθειμένη να περιμένει δεν έχει διευκρινιστεί. Αν δηλαδή θα εμφανιστεί με υπηρεσιακό προπονητή στο Nations League (αντίπαλος της Ελλάδας), προσφέροντας χρόνο σε κάποιον εκ των δύο, ή θα προχωρήσει άμεσα σε κάλυψη του κενού. Ο Τόμας Τούχελ, ο Έντι Χάου κι ο Γκρέιαμ Πότερ εμφανίζονται επίσης σε διάφορες λίστες.

Ο καθείς από ‘κει και πέρα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τις πιθανότητες που του προσφέρονται.