Επιμένει ο καύσωνας σε όλη χώρα με την θερμοκρασία αν και αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς. Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

«Επικίνδυνες θερμικές καταιγίδες προσεχώς» – Τι είναι

Ωστόσο, προς τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αλλάζει ο καιρός καθώς φαίνεται πως υποχωρεί το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, σύμφωνα με το μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Μέχρι όμως την Τρίτη που αναμένεται να υποχωρήσει ο καύσωνας, όπως είπε «ανοίγεται ένας νέος κίνδυνος, αυτός της θερμικής αστάθειας, των θερμικών καταιγίδων. Στη βόρεια Ελλάδα ειδικά το απόγευμα θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες».

Όπως είπε ο κ. Μαρουσάκης σε αυτές τις περιπτώσεις η βροχή δεν προλαβαίνει να φτάσει κάτω στο έδαφος, εξατμίζεται με αποτέλεσμα οι κεραυνοί που πέφτουν μαζί με την βροχή δεν αποκλείεται να προκαλέσουν κάποια επικίνδυνη φωτιά.

Για σήμερα τόνισε ότι η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει και σήμερα τους 42 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Πελοποννήσου, 41 βαθμούς σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Οι πολλοί υψηλές θερμοκρασίες θα συναντήσουν μία πιο ψυχρή αέρα και θα δώσουν καταιγίδες και μπόρες αλλά και επικίνδυνους για φωτιά κεραυνούς.

Τα φαινόμενα στη βόρεια Ελλάδα θα είναι έντονα και πιθανότατα να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.

Στην Αττική ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν 6-7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως το απόγευμα θα έχουμε καταιγίδες γύρω από το νομό και αργότερα οι καταιγίδες θα «κατέβουν» και προς τις θαλάσσιες και τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Πότε αλλάζει ο καιρός

Ως προς την εξέλιξη του καιρού σημείωσε πως η πολύ θερμή αέρια μάζα προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας θα αρχίσει να περιορίζεται προς τα δυτικά και νότια και θα παραδώσει τη σκυτάλη σε μια πιο ψυχρή αέρια μάζα. «Θα συγκρουστούν οι αέριες μάζες, κάτι που σημαίνει έντονη αστάθεια, έντονες καταιγίδες κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών, δεν αποκλείεται και νωρίς το πρωί και μέσα στη νύχτα κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις από την περιοχή της Θεσσαλίας και πιο βόρεια και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Από Τρίτη και στη συνέχεια, πάμε σε μια πιο οργανωμένη πτώση της θερμοκρασίας, να πλησιάσουμε τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Φαίνεται ότι ο μήνας θα κλείσει με πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες (35άρια)».