Την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, , παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που έφτασαν τους 36 βαθμούς Κελσίου, εκατοντάδες Σερραίοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών (ΕΝΙΝΣ). Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και η δήμαρχος Σερρών, κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του νοσοκομείου με προσωπικό.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Μητλιάγκα δήλωσε: «Είμαστε όλοι εδώ μαζί δημότες και φορείς για να στηρίξουμε το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και τη δημόσια υγεία. Είμαστε εδώ για να “παλέψουμε” για καλύτερη δημόσια υγεία στο Νομό Σερρών και ενίσχυση του νοσηλευτικού ιδρύματος με προσωπικό. Η δημόσια υγεία είναι ένα αγαθό, το οποίο πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε. Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες, τόσο των εργαζομένων, όσο και των νοσηλευόμενων».

Το Νοσοκομείο Σερρών αντιμετωπίζει σοβαρή υποστελέχωση, καθώς περισσότερο από το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει πολλές κλινικές να κλείσουν, ενώ οι δύο Παθολογικές Κλινικές λειτουργούν μόνο με πέντε από τους δώδεκα ιατρούς που προβλέπονται στο οργανόγραμμα. Παράλληλα, οι γιατροί καλούνται να καλύπτουν εφημερίες και στο νοσοκομείο της Δράμας, το οποίο απέχει 60 χιλιόμετρα.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙΝΣ, κ. Βαγγέλης Παπαμιχάλης, εξέφρασε την αγανάκτησή του, δηλώνοντας: «Δεν ανεχόμαστε τη συνειδητή και στοχευμένη υποβάθμιση του νοσοκομείου Σερρών. Μέχρι πέρσι τον Ιούνιο είχαμε 9 παθολόγους και τώρα έχουν μείνει μόνο 5, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Παθολογικής».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν περισσότεροι από 35 φορείς της τοπικής κοινωνίας. Εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, όπως ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Καρπουχτσής, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα των γιατρών.

Αξιοσημείωτη ήταν η απουσία των πέντε κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής (Καραμανλής, Αραμπατζή, Λεονταρίδης και Χατζηβασιλείου), καθώς και των δημάρχων Αμφίπολης, Βισαλτίας, Νέας Ζίχνης, Ηράκλειας και Σιντικής. Η κινητοποίηση κατέληξε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο Διοικητήριο. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν ότι αυτή η διαμαρτυρία είναι μόνο η αρχή και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στις Σέρρες.