Αρνητική γνωμοδότηση για Αιολικά Πάρκα στην Κρήτη

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση για για την εγκατάσταση έξι αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους Δήμους Αποκορώνου, Σφακίων, Κισσάμου και Κανδάνου – Σελίνου.

Η απόφαση αυτή αποτελεί θετική εξέλιξη σύμφωνα με τους δημάρχους Χαράλαμπο Κουκιανάκη και Γιάννη Ζερβό, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση μέχρι την τελική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Συνεδρίαση της Επιτροπής

Υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Νίκου Ξυλούρη, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης συνεδρίασε την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024. Η Επιτροπή, αφού εξέτασε λεπτομερώς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο, κατέληξε σε ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση. Το έργο αφορούσε την εγκατάσταση έξι αιολικών σταθμών με 48 ανεμογεννήτριες και συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 288 MW στους Δήμους Κισσάμου, Σφακίων, Αποκορώνου και Κανδάνου – Σελίνου. Η Επιτροπή υπενθύμισε την πάγια πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης για την αποφυγή εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Άλλα Έργα και Αποφάσεις

Εκτός από την αρνητική γνωμοδότηση για τα αιολικά πάρκα, η Επιτροπή εξέτασε και άλλες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δίνοντας θετική γνωμοδότηση υπό όρους για τα εξής έργα:

  • Υφιστάμενα και νέα έργα στον Ενετικό Λιμένα Χανίων και στην περιοχή του Κουμ Καπί του Δήμου Χανίων.
  • Νέα μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στη θέση Ρυάκι, ΔΚ Χωρδακίου, ΔΕ Ακρωτηρίου, Δήμου Χανίων.
  • Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,746 MW στη θέση Φολές Βόρειο, Δήμου Χανίων.
  • Υφιστάμενη μονάδα επεξεργασίας ελαιοκάρπου (διφασικό ελαιουργείο) στη θέση Οικισμός Βασιλικής, Δήμου Ιεράπετρας.
  • Ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων στην εκτός σχεδίου περιοχή του οικισμού Ανισσαράς, Δήμου Χεσρονήσου.

Συμμετέχοντες και Δηλώσεις

Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Παύλος Πολάκης, οι δήμαρχοι Σφακίων Γιάννης Ζερβός, Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Καντάνου Σελίνου Αντώνης Περράκης, και ο αντιδήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μακράκης. Επίσης, παρόντα ήταν στελέχη δήμων, εκπρόσωποι φορέων και μελετητές των υπό εξέταση έργων, καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.