ΣΥΡΙΖΑ για Crowdstrike και Microsoft: Ας σκεφτεί η κυβέρνηση τα Linux

Απορίες και προτάσεις τεχνολογικού περιεχομένου από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν αυτό έχει ξαναγίνει πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να διαφυλάξουν τα δικαιώματα του Δημοσίου» προέτρεψε την κυβέρνηση η Κουμουνδούρου.

Το παγκόσμιος χάος που προξένησε το update της Crowdstrike δεν έμεινε ασχολίαστο από τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ.

Δια του τομεάρχη ψηφιακής διακυβέρνησης, του βουλευτή Γιώργου Καραμέρου, η ηγεσία της Κουμουνδούρου ζήτησε απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου. Παράλληλα πρότεινε την αντικατάσταση των παρόντων συστημάτων με λιγότερο ευάλωτα και την αξίωση αποζημιώσεων.

«Πώς σκέφτεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά από αυτά τα συμβάντα, να διαφυλάξει την αδιάλειπτη λειτουργία των Ψηφιακών Συστημάτων της χώρας;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραμέρος και σημείωσε ότι «τα Linux συστήματα ιδιαίτερα στους servers δεν πάσχουν από τέτοια προβλήματα μαζικής διάστασης».

«Σκέφτεται η κυβέρνηση να στραφεί περισσότερο προς servers ελεύθερου λογισμικού έστω σαν backup servers σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης;» ήταν κατόπιν το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ακατανόητο, αν όχι απαράδεκτο» το γεγονός πως «ένας τεχνολογικός γίγαντας κάνει update λογισμικού για crowdstrike και cloud χωρίς λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας». Συμπέρανε επίσης ότι «δεν λειτουργούσε όλο το office 365 σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Δεν ήταν ότι έκαναν update to kernel του os κατά τα γραφόμενα».

Καταλήγοντας κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, καθώς «αυτό έχει ξαναγίνει». Άρα θα «πρέπει τα αρμόδια υπουργεία να διαφυλάξουν τα δικαιώματα του Δημοσίου εγείροντας ζήτημα απαιτήσεων κατά περίπτωση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.