Κομισιόν: Ξεκινά το «παζάρι» για τα χαρτοφυλάκια – Ποια διεκδικεί η Ελλάδα

Σε ποια χαρτοφυλάκια στοχεύει η Κυβέρνηση - Το φαβορί για την θέση του Έλληνα επίτροπου στην ΕΕ.

Μετά την επανεκλογή της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ενδιαφέρον στρέφεται στα χαρτοφυλάκια και τα πρόσωπα των Επιτρόπων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα στείλει τις επιστολές στα κράτη-μέλη ζητώντας από τους ηγέτες να προτείνουν τους επιτρόπους της νέας θητείας.

Όπως επισήμανε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή της, θα καλέσει τους ηγέτες να προτείνουν τους υποψήφιους επιτρόπους ζητώντας από κάθε κράτος-μέλος έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Εξήγησε ότι θα υπάρξει εξαίρεση από αυτόν τον κανόνα μόνο εάν πρόκειται για επιτρόπους που ήταν στην προηγούμενη θητεία και θα παραμείνουν οπότε δεν χρειάζεται εναλλακτική πρόταση.

Όσον αφορά το όνομα του Έλληνα επιτρόπου, φαίνεται πως δεν θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς για μια δεύτερη θητεία και φαβορί εμφανίζεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όπως μεταδίδει το Mega.

Σε ποια χαρτοφυλάκια στοχεύει η Ελλάδα;

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα διεκδικεί -όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα χαρτοφυλάκιο που θα είναι σημαντικό τόσο για τη χώρα όσο και για την ΕΕ.

Ακούγονται τα χαρτοφυλάκια της ανταγωνιστικότητας, της διεύρυνσης και της στέγασης ενώ μάλλον το αγροτικής πολιτικής δεν είναι πια στο τραπέζι.

Έχει επίσης τη σημασία του το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του ήταν οι βασικοί διαπραγματευτές εκ μέρους του ΕΛΚ για την υποψηφιότητα της Φον Ντερ Λάιεν.

Εκτιμάται ότι τα χαρτοφυλάκια θα ανακοινωθούν αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο αναμένονται οι ακροάσεις των επιτρόπων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.