Σε μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά περίοδο για την Ελλάδα, εξαιτίας των κυβερνώντων αλλά και της ανυπαρξίας ισχυρής αντιπολίτευσης, το ΠαΣοΚ προχωρά στην αλλαγή προέδρου. Είναι φανερό ότι «δεν αρέσει πια», για να θυμηθώ τα λόγια της αλησμόνητης Μελίνας. Ποια είναι η αιτία; Είναι η προσωπικότητα του αρχηγού ή η απόκλιση από τις αρχές και τις αξίες του;

Πιστεύω ότι ισχύουν και οι δύο αιτίες. Το ΠαΣοΚ δεν υποστήριξε δυνατά τις θέσεις του και συμφώνησε σε καίρια θέματα, όπως αυτό των Πανεπιστημίων, με την πολιτική της ΝΔ. Διχάστηκε, εξάλλου, στο θέμα συμπόρευσής του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ψηφοφόρος του δεν βρίσκει όπως άλλοτε την ανταπόκριση στην καθημερινότητά του και στα επιπλέον προβλήματα λόγω των πρωτοφανών αλλαγών που βιώνει η ανθρωπότητα. Το ΠαΣοΚ, το μόνο σοσιαλιστικό κόμμα της χώρας μας, με την ανθρωποκεντρική πολιτική και την επαγρύπνησή του για την κοινωνία, εξέλιπε.

Εμφανίζεται μια πασαρέλα υποψηφίων αρχηγών και δεν έχει περάσει ακόμη η ανάμνηση της αντίστοιχης του Ευρωκοινοβουλίου. Παλαιά καταξιωμένα στελέχη, αλλά και μέλη του κόμματος που δεν έχουν δοκιμαστεί σε θέση εξουσίας δοκιμάζουν την τύχη τους.

Δεν είναι μόνον η προσωπικότητα του αρχηγού που θα φέρει την αναγέννηση του ΠαΣοΚ, αλλά κυρίως η νέα πρόταση πολιτικής του. Για τον λόγο ακριβώς αυτόν πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να εκθέσουν τις απόψεις τους, καθώς και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι διαθέτουν τα προσόντα εκείνα τα οποία δεν διαθέτει ο νυν πρόεδρος, όπως την ικανότητα επικοινωνίας, την ετοιμότητα για αντιμετώπιση πολιτικών γεγονότων, αλλά και τη δυνατότητα υπέρβασης των λαθών των κυβερνώντων με την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας.

Σημαντική, όμως, προϋπόθεση είναι η σταθερότητα του υποψήφιου στην ιδεολογία και τις αρχές του ΠαΣοΚ, γιατί δυστυχώς το φλερτ του εκσυγχρονιστικού ΠαΣοΚ με τη ΝΔ έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διερωτώνται ακόμη και στελέχη της ΝΔ «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο», η ίδια ή το… δεξιό εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ.

Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους οκτώ –μέχρι σήμερα– υποψήφιους, εκείνον που θα έχει εκθέσει το σχέδιο συγκεκριμένης πολιτικής και που θα είναι σταθερός στις αρχές και αξίες του, χωρίς πολιτικές διαδρομές προσωπικών συμφερόντων. Εναν νέο πρόεδρο με πολιτική και επιστημονική ικανότητα, κύρος, αναγνώριση και αποδοχή από τους πολίτες. Πιστεύω, εξάλλου, ότι η αλλαγή του ΠαΣοΚ δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και την αλλαγή του προέδρου του, που με τα προσόντα του θα δώσει την ελπίδα και το όραμα στους πολίτες, και θα φέρει την αναγέννηση του ιστορικού αυτού πολιτικού κόμματος.

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.