Microsoft: Πώς αντιδρούν τα χρηματιστήρια υπό την πίεση του black out

Οι αγορές έχουν επηρεαστεί από τις μεγάλες διακοπές που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και χρήστες που χρησιμοποιούν τη Microsoft σε όλο τον κόσμο - Πώς αντιδρούν τα χρηματιστήρια.

Σε πτωτική τροχιά επιστρέφουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις συναλλαγές λόγω προβλημάτων της Microsoft παγκοσμίως, ενώ οι επενδυτές φοβούνται για τυχόν επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τη λειτουργία τραπεζών, αεροπορικών εταιρειών και μέσων ενημέρωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,61%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,73% στις 8.145 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,83% στις 18.210 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,69% στις 7.534 μονάδες.

Οι αγορές

Οι αγορές έχουν επηρεαστεί από τις μεγάλες διακοπές που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και χρήστες που χρησιμοποιούν τη Microsoft σε όλο τον κόσμο, καθώς οι φορητοί υπολογιστές και τα συστήματα δεν λειτουργούν. Η διακοπή έχει επηρεάσει τράπεζες, εταιρείες πληροφορικής και αεροπορικές εταιρείες.

Μέχρι τώρα, στις αγορές, ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής οδηγεί τις απώλειες με -2,5%, λόγω της πτώσης της Evolution, αν και διατήρησε την καθοδήγηση για ολόκληρο το έτος, ενώ ο κλάδος των μεταλλευμάτων υποχωρεί κατά 1,8% λόγω χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων που προκαλεί η έλλειψη μέτρων τόνωσης από την Κίνα.

Από την άλλη πλευρά, η Danske Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, σημειώνει άνοδο 6,2% καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες με τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου. Επίσης, η κατέγραψε ισχυρή πιστωτική ποιότητα και υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ ανακοίνωσε και ενδιάμεσο μέρισμα για τους μετόχους.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι όγκοι λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν μείωση 0,2% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, αποτυγχάνοντας να ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό μειώθηκε κατά 1,2%, πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο. Η πτώση καταγράφηκε σε όλους τους κλάδους εκτός από τα καύσιμα αυτοκινήτων.

Στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο, οι όγκοι μειώθηκαν κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 0,2% σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Επίσης, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν μείωση 1,6% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Μάιο, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2%.

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας συνέχισαν να είναι ο κύριος μοχλός για τη μείωση των τιμών παραγωγού στη Γερμανία σε ετήσια βάση. Το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 5,9% σε ετήσια βάση και διολίσθησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.