«Ο Ελέφας» του Κώστα Μποσταντζόγλου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, παρουσιάζεται την Κυριακή 21 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραμυθιάς του δήμου Σουλίου το οποίο έχει ήδη και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου.

Στην παράσταση της προσεχούς Κυριακής, παίρνουν μέρος οι Μπέσυ Μάλφα, Γιώργος Γιαννόπουλος, Βαγγέλης Δαούσης, Στεφανία Ζώρα. Η παράσταση «Ο Ελέφας» (έκανε πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) αποτελεί πικρή κωμωδία, ανελέητα σαρκαστικό δράμα, έργο αντιθέσεων.

Παρακολουθούμε ήρωες αστοιχείωτους αλλά κομπορρήμονες, ανήθικους αλλά ηθικολόγους, βίαιους αλλά και ευαίσθητους. Όλοι θλιβερές φιγούρες που αποτυπώνουν μια, όχι και τόσο μακρινή, ελληνική πραγματικότητα.

Η κακοποίηση του άλλου έχει γίνει συνήθεια μέσα στην καθημερινότητάς τους αλλά και τρόπος επιβίωσης. Μια γυναίκα απεγνωσμένα προσπαθεί να διασωθεί ηθικά αλλά μέσα από μια απονενοημένη πράξη τελικά, που κανείς δεν θα περίμενε. Μέσα από μια λοξή ματιά το τελευταίο έργο του Μποσταντζόγλου ακτινογραφεί ένα σκοτεινό αλλά υπαρκτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Η Μπέσυ Μάλφα, μιλά στο vima.gr για την παράσταση που ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Παραμυθιάς, την σχέση της με το κοινό και τα επόμενά της σχέδια.

Η παράσταση «Ο ΕΛΕΦΑΣ» συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Παραμυθιάς. Πως νιώθετε που θα έρθετε σε επαφή με ένα κοινό το οποίο σας έβλεπε μόνο μέσα από τη μικρή οθόνη;

«Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση που αυτή την παράσταση θα την κάνουμε στο φεστιβάλ Παραμυθιάς. Η αλήθεια είναι ότι έχω κάνει πολλές περιοδείες στο παρελθόν και οι εμπειρίες μου ήταν εξαιρετικές. Γιατί οι άνθρωποι που μας βλέπουνε μέσα από την τηλεόραση γνωρίζοντας το μεγαλείο του θεάτρου έχουν την ευκαιρία να κοινωνήσουν μαζί μας στην θεία λειτουργία πού είναι για μένα το θέατρο.»

Ποια και πόσο επίκαιρα είναι τα μηνύματα της παράστασης;

«Το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ πυκνό όσον αφορά τα νοήματα του. Αυτά που θα μπορούσα να αναφέρω σαν επικεφαλίδες, είναι το θέμα της βίας της κακοποίησης της ομοφοβίας και του ρατσισμού. Και δυστυχώς είναι ακόμα επίκαιρα στην ελληνική κοινωνία του 2024.»

Πόσες διαφορετικές πτυχές του εαυτού σας έχετε «προκαλέσει» μέσα από τους διάφορους ρόλους που ενσαρκώνετε κατά καιρούς;

« Το να ενσαρκώνεις πολλούς και διαφορετικούς ρόλους σε βοηθάει να ανακαλύπτεις όλους αυτούς τους ανθρώπους που κρύβεις μέσα σου. Ολους αυτούς τους ανθρώπους που έχουνε φωνή, και έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Το θέατρο είναι μία βαθιά ψυχανάλυση όχι μόνο του εαυτού μας αλλά και της κοινωνίας μας. Ζώντας την ζωή ενός άλλου ανθρώπου μαθαίνεις να τον καταλαβαίνεις, να τον κατανοείς, να τον συμπονάς, να τον συγχωρείς. Είναι μία τέχνη που σε βοηθάει να καταλαβαίνεις τον συνάνθρωπο, να συμπάσχεις μαζί του, να ζεις την ζωή του. Οχι απλά να ακούς τι του συνέβη, αλλά να ζεις αυτό που του συνέβη. Με αποτέλεσμα να τον αγαπάς. Γιατί τον καταλαβαίνεις, τον συγχωρείς, βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από αυτόν, γίνεστε ένα.»

Τι σας τρομάζει περισσότερο και τι σας συγκινεί ακόμη στη δουλειά σας;

«Αυτό που με τρομάζει περισσότερο στη δουλειά μου είναι ότι η καθημερινότητα των ανθρώπων δεν τους δίνει και πολύ χρόνο για πνευματική τροφή. Οταν τρέχουμε όλοι να επιβιώσουμε από την οικονομική κατάσταση κι αν θέλετε και την τρομοκρατία που επικρατεί γύρω μας, είναι πολύ δύσκολο να αφιερώσεις χρόνο στην τέχνη. Σας έχω νέα όμως! Η τέχνη είναι αυτή που γεννάει τον πολιτισμό και εξυψώνει τον άνθρωπο. Με την τέχνη μεταφέρονται όλες οι ιδέες. Μέσα από την τέχνη γεννιούνται οι καινούργιες ιδέες. Μέσα από την τέχνη γεννιέται η ελευθερία! Όλα αυτά λοιπόν είναι που με συγκινούν από τη δουλειά μου. Με συγκινούν και με κινούν στο να αγωνίζομαι για τις ιδέες μου.»

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Παραμυθιάς περιλαμβάνει τις κάτωθι εκδηλώσεις: Πέμπτη 25 Ιουλίου / Παρουσίαση σεμιναρίου / Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Παρασκευή 26 Ιουλίου / Κωστής Μαραβέγιας, Κυριακή 28 Ιουλίου / Ο Κουρέας της Σεβίλλης / Αθηναϊκές Μαριονέττες, Τρίτη 30 Ιουλίου / Ο Θάνατος του Ιβάν Iλίτς / Θανάσης Κουρλαμπάς – Γιώργος Γαλίτης